Συνέντευξη για όλο το φάσμα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής έδωσε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώπιον Γερμανών δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.«Bρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων καιρών», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήδη από τα πρώτα λεπτά της καθιερωμένης καλοκαιρινής συνέντευξης Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων εγχώριων και διεθνών μέσων στο Βερολίνο. Σε μια χρονιά που δεν μοιάζει με τις προηγούμενες αλλά και με μια Γερμανία που δεν παραπέμπει ίσως σε όλα εκείνα, με τα οποία την έχουν ταυτίσει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (με τη γερμανική «ευημερία» να δέχεται κλυδωνισμούς), οι προκλήσεις είναι μεγάλες: ενεργειακή κρίση, μειωμένη ροή φυσικού αερίου, προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, η αναγκαία στήριξη των πολιτών που πιέζονται με πακέτα στήριξης.
Τρίτο πακέτο στήριξης πολιτών που πλήττονται από την κρίση
«You’ ll never walk alone»,κανένας δεν θα βρεθεί μόνος του τον φετινό χειμώνα, είναι το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Όλαφ Σολτς προς τους πολίτες, ιδιαίτερα προς όλους όσους πλήττονται περισσότερο, ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα ή πολίτες που ζουν ήδη με κρατική στήριξη. Σε ερώτηση σχετικά με τους φόβους για κοινωνική αναταραχή, ο Όλαφ Σολτς παρέπεμψε στα δύο μεγάλα πακέτα ελαφρύνσεων που έχουν ήδη «κλείσει», ενώ εξήγγειλε επισήμως και τρίτο πακέτο.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθηθούν κυρίως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» υπογράμμισε παρέχοντας ταυτόχρονα πλήρη στήριξη στα σχέδια φοροελαφρύνσεων του Γερμανού υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τους Φιλελευθέρους αλλά και στον στόχο της τήρησης του συνταγματικού κανόνα του «χρεόφρενου» από το 2023.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακόμη κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα», μολονότι η πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία είναι μεγάλη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιζήμια γερμανική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα καλό θα ήταν να είχαν ληφθεί στο παρελθόν. «Προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη των προηγούμενων χρόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός καγκελάριος έδωσε έμφαση στο ενεργειακό πεδίο και συγκεκριμένα στα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμοι οι δύο υπό κατασκευή σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
«Ο Ρώσος πρόεδρος φέρει την ευθύνη αυτού του πολέμου»
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη «μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη εποχή». Η Γερμανία έσπασε την παράδοση της αποχής από την αποστολή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες και όπως είπε «θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον». Ναι, στην υποστήριξη της Ουκρανίας αλλά ταυτόχρονα και ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Γερμανίας μέσω του Ειδικού Ταμείου των 100 δις.
Όσο για το εάν ο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», σύμφωνα με ερώτηση του ρωσικού προγράμματος της DW, απάντησε ως εξής: «Ναι, είναι ένας πόλεμος όπου διαπράττονται εγκλήματα. Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες που είδα στην Ουκρανία» ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των εγκλημάτων που διαπράττονται στην Ουκρανία και από γερμανικά δικαιοδοτικά όργανα. «Ο Ρώσος πρόεδρος φέρει την ευθύνη αυτού του πολέμου» απάντησε τελικά μετά από επίμονη επανάληψη της ίδιας ερώτησης. «Αυτός ο πόλεμος αποτελεί τομή στην ιστορία» τονίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραπέμπει «στον 19ο αιώνα και τους επιθετικούς πολέμους για την πραγμάτωση εδαφικών διεκδικήσεων».
Όσο για το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η έκδοση βίζας για Ρώσους πολίτες από τη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς απάντησε στην DW εμφατικά ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο τον έχει απασχολήσει έντονα. «Πρόκειται για έναν πόλεμο του Πούτιν» τόνισε παραπέμποντας στη λίστα των ήδη αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες από τη Ρωσία. Σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η Γερμανία συγκεκριμένα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς αρκέστηκε στην απάντηση που συνηθίζει να δίνει όλους αυτούς τους μήνες: συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στήριξη της χώρας στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της μετά τον πόλεμο στο πρότυπο ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ».
Και αναπάντητα ερωτήματα
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε με συνοπτικές διαδικασίες να δώσει απαντήσεις σε επίμενες ερωτήσεις δημοσιογράφων ως προς το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του πρώην συνεργάτη του Γιοχάνες Καρς και των φημών περί ενδεχόμενης γνώσης του Όλαφ Σολτς για τα πεπραγμένα Καρς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αμβούργου. «Δεν γνωρίζω τίποτα» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
«Δεν γνωρίζω τίποτα» όμως είπε και για ενδεχόμενες διαμεσολαβητικές προσπάθειες με τη Μόσχα από τον πρώην Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Λιτή επίσης ήταν και η αναφορά του στην Ταϊβάν, χωρίς να βλέπει λόγο για περιορισμό στις επαφές με το Πεκίνο.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Όλαφ Σολτς ως καγκελαρίου στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη ενώπιον Γερμανών δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στο 1950, όταν έδωσε την πρώτη αντίστοιχη συνέντευξη ο καγκελάριος Κόνραντ Άντεναουερ. Την παράδοση αυτή αργότερα ακολούθησαν και οι μετέπειτα καγκελάριοι από τον Βίλι Μπραντ και τον Χέλμουτ Σμιτ μέχρι την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο