Φωτογραφίες με άδεια ράφια σουπερμάρκετ κάνουν και στη Γερμανία καθημερινά το γύρο των μέσων δικτύωσης. Υπάρχουν ελλείψεις; διερωτώνται πολλοί. Όχι, λένε οι ειδικοί. Για αντισηπτικά όμως ζητούν υπομονή.Κονσέρβες, μακαρόνια, χαρτί τουαλέτας και προπαντός αντισηπτικά. Από φόβο για ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί γερμανοί καταναλωτές επιδίδονται σε αγορές πανικού και γεμίζουν ντουλάπια και αποθήκες. Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες οι Γερμανοί διαπιστώνουν έλλειψη ορισμένων προϊόντων στα σουπερμάρκετ και ανησυχούν. Θα υπάρξουν πράγματι ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα αν οι καταναλωτές συνεχίσουν να συγκεντρώνουν με αυτούς τους ρυθμούς προμήθειες για παν ενδεχόμενο;

Οι ειδικοί καθησυχάζουν και απαντούν όχι. Ακόμα και αν τα αντισηπτικά έχουν, και στη Γερμανία, εξαφανιστεί από την αγορά είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να επιστρέψουν σε επαρκείς ποσότητες στα ράφια των καταστημάτων, εκτιμούν παρατηρητές του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Γερμανικού Εμπορίου Τροφίμων BVLH οι φωτογραφίες με άδεια ράφια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Η τροφοδοσία του πληθυσμού είναι διασφαλισμένη, υπόσχεται ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Εμπορίου Τροφίμων Κρίστιαν Μπέτχερ.

Όλα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κρίστιαν Μπέτχερ έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση τροφίμων μακράς διαρκείας όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και ζάχαρη. Οι περισσότερες αλυσίδες ωστόσο είναι σε θέση να ξαναγεμίσουν πολύ γρήγορα τα ράφια που αδειάζουν. Επειδή το σύστημα ανεφοδιασμού τροφίμων των σουπερμάρκετ είναι ψηφιοποιημένο η αντικατάστασή τους γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Διαφορετική είναι η κατάσταση με τα είδη υγιεινής, όπως το χαρτί τουαλέτας. Εκεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού λειτουργεί διαφορετικά από ότι στα τρόφιμα, λέει ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Εμπορίου Τροφίμων: «Συνήθως τα προϊόντα αυτά δεν παραγγέλλονται άμεσα και έτσι ενδέχεται να υπάρξουν παροδικά ελλείψεις». Το τελευταίο διάστημα έχουν ληφθεί ωστόσο μέτρα έτσι ώστε και εδώ να υπάρξει ο απαραίτητος ανεφοδιασμός στα ράφια, τονίζει ο Σεμπάστιαν Μάιερ διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καλλυντικών dm.

Το πόσο γρήγορα ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση θα ξαναμπεί την επομένη στο ράφι ή μερικές μέρες αργότερα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, λέει ο Κρίστιαν Μπέτχερ: Όπως είναι για παράδειγμα το μέγεθος του υποκαταστήματος, η περιοχή στην οποία βρίσκεται και το επίπεδο του τεχνολογικού του εξοπλισμού. Δεν υπάρχουν όμως ελλείψεις. Όλα τα σουπερμάρκετ ανεφοδιάζονται κανονικά υπό την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ανακοινωθεί για κανένα προϊόν ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμο».

Χάνα Βάγκνερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ