Νέες κυρώσεις κατά του Ισραήλ εξήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λόγω του πολέμου στη Γάζα. Επιβολή περιορισμών στο εμπόριο μέχρι την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.Σοβαρή κρίση με την Άγκυρα προκάλεσε η απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει σε από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Ιορδανίας, παρά το ότι η Ιορδανία το είχε εγκρίνει. Πριν από λίγες ώρες, το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι επιβάλει, με άμεση εφαρμογή, περιορισμούς στο εμπόριο με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν πολλά προϊόντα, όπως τσιμέντο, χάλυβα και σίδηρο, και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και επιτρέψει την επαρκή και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κρίση με το Ισραήλ ουσιαστικά ξεκίνησε από χθες, όταν σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι λόγω της στάσης αυτής του Ισραήλ, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα κατά του Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να τα διευκρινίσει. Περιορίστηκε να πει ότι τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι «θα εφαρμοστούν βήμα-βήμα και χωρίς καθυστέρηση».

Το Ισραήλ υψηλά στον κατάλογο εξαγωγών της Τουρκίας

Αναλυτές θεωρούν ότι η οξεία αυτή αντίδραση της Άγκυρας οφείλεται και στο ότι η αντιπολίτευση είχε επανειλημμένα κατηγορήσει τον πρόεδρο Ερντογάν για διγλωσσία και υποκρισία στο θέμα του Ισραήλ, επειδή υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που έδειχναν ότι η σκληρή ρητορική του δεν επηρέασε τις στενές εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών, με το Ισραήλ να καταλαμβάνει τη 13η θέση στον κατάλογο εξαγωγών της Τουρκίας. Το θέμα αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και στη δεξαμενή ισλαμιστών ψηφοφόρων με αποτέλεσμα το ΑΚΡ να έλθει δεύτερο σε ψήφους στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Μάλιστα το πρώην συνεργαζόμενο ισλαμικό κόμμα της Νέας Ευημερίας, που διπλασίασε τη δύναμή του, είχε θέσει προεκλογικά ως προϋπόθεση συνεργασίας του με το ΑΚΡ «την απέλαση του Ισραηλινού Πρέσβη και την πλήρη διακοπή του εμπορίου με το Ισραήλ».

Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει παραβιάσει μονομερώς» τις εμπορικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ