Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ με την αφορμή της 100ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας.Η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχτεί σε λίγες ημέρες έναν από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους ηγέτες, με τη χώρα του οποίου η Τουρκία διατηρεί στενούς ιστορικούς δεσμούς. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στην Τουρκία ως προέδρου της χώρας του και συμβολίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν οι δυο χώρες στους στενούς δεσμούς τους, με δεδομένη την παρουσία μεγάλου αριθμού Τούρκων που έχουν επιλέξει τη Γερμανία ως δεύτερη πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης θα ξεκινήσει από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σίρκετζι στην Κωνσταντινούπολη, που έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς από εκεί χιλιάδες Τούρκοι εργάτες ξεκινούσαν το μακρύ ταξίδι για τη Γερμανία. Ο Γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και με εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Επίσης, κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης θα αναφερθεί στην 100ή επέτειο της τουρκο-γερμανικής φιλίας και τη συμβολή ανθρώπων τουρκικής καταγωγής στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της τέχνης, της λογοτεχνίας, του αθλητισμού και της γαστρονομίας. Ο Γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα συζητήσει την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Συνομιλίες και με απλούς πολίτες

Μετά την Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί στην πόλη Γκαζιαντέπ, που υπέστη μεγάλες καταστροφές κατά τους σεισμούς του περασμένου χρόνου, και όπου η Γερμανία συμβάλλει στις εργασίες αποκατάστασης. Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ θα γιορτάσει την εθνική εορτή της Τουρκίας, την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρας του Παιδιού, την 23η Απριλίου, μαζί με παιδιά. Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα. Θα επισκεφθεί επίσης το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και θα καταθέσει στεφάνι στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ. Χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι κινείται σε δύο επίπεδα. Παράλληλα με τις επαφές του με Τούρκους επισήμους, ο Γερμανός πρόεδρος θα συνομιλήσει και με απλούς πολίτες, ιδίως με άτομα με τουρκο-γερμανική μεταναστευτική εμπειρία, για τη ζωή τους, τους δεσμούς τους με τη Γερμανία και την Τουρκία, την πατρίδα και την ταυτότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ