Οι τελευταίες τουρκικές εξαγγελίες για νέες γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο, και μάλιστα στα νότια του νησιού και κοντά στην πόλη της Λεμεσού, προκαλούν την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.Στην έντονη της καταδίκη της τουρκικής εξαγγελίας για έναρξη γεωτρήσεων σε τεμάχιο της νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως κράτος-πειρατή, που εξακολουθεί να περιφρονεί προκλητικά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας- και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Αναφερόμενη στις τουρκικές προθέσεις για αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγω για μια προδήλως παράνομη δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αγνοεί τις διεθνείς συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Πρέπει να σημειωθεί πως η τουρκική εξαγγελία για νέα γεώτρηση αφορά, για πρώτη φορά, τεμάχιο στα νότια της Κύπρου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 ναυτικών μιλίων από την νοτιότερη πόλη της χώρας, τη Λεμεσό.

Μέχρι τον Μάιο το Γιαβούζ κοντά στη Λεμεσό

Σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί εξαγγέλθηκαν προχθές από τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία προτίθεται να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ μέχρι τις 24 Μαΐου στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για θαλάσσιο τεμάχιο, τα δικαιώματα του οποίου έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI – Total, η οποία μάλιστα προγραμματίζει γεώτρηση ή γεωτρήσεις εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα πρόκειται μάλιστα για την πρώτη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία θα συγκεντρώνει πιθανότητες για εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων, αφού στόχοι εντός του οικοπέδου 8 κρίθηκαν «υποσχόμενοι» από την ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία