Φόρουμ για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, μοιάζουν να κερδίζουν ραγδαία έδαφος τα κόμματα των άκρων. Ο κίνδυνος να έχει ατονήσει η ιστορική μνήμη είναι υπαρκτός και η άνοδος του εξτρεμισμού στη Γηραιά Ήπειρο προκαλεί ποικίλα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις με προοπτική το μέλλον της Ευρώπης.

Είναι ο εξτρεμισμός υποπροϊόν της πολύπλευρης κρίσης;

Ποιες είναι οι αιτίες του και οι ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος;  Η ιστορία επαναλαμβάνεται;
Τελικά, “το αυγό του φιδιού”, επωάζεται;   Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το Φόρουμ που θα γίνει στο Στρασβούργο στις 14 Μαρτίου, με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη στο πλαίσιο των συναντήσεων που διοργανώνει το Greek Public Policy Forum.

Η συνάντηση εστιάζει στο ανησυχητικό φαινόμενο της ανάπτυξης των άκρων, υπενθυμίζοντας τον λόγο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη διαπίστωση πως αν σήμερα που γνωρίζουμε τις συνέπειες, το φαινόμενο αγνοηθεί, μπορεί να γίνει η Νέμεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πολιτικοί της Ευρώπης, Επιστήμονες και Νομικοί παίρνουν θέση για το ζήτημα και την αντιμετώπισή του.

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί για να εκφράσουν άποψη εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Cecilia Malmström, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks, ο Πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Daniel Cohn-Bentit, ο Ευρωπαίος Μεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Δικαστής Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Barbara Lochbihler και οι ευρωβουλευτές Pino Arlacchi, Rui Tavares, Niccoló Rinaldi.

Για το θέμα μιλούν οι πανεπιστημιακοί Catherine De Vries καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νίκος Μαραντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Λαμπρινή Ρόρη από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Αντώνης Έλληνας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Matthew Goodwin, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Γιώργος Χατζημαρκάκης
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ