Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτή τη στάση που θα τηρήσει. Το «Οικονομικό Συμβούλιο του CDU» επιμένει στην εναλλακτική ενός Grexit, έστω και προσωρινά.Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση της Deutsche Welle για τη στάση που θα τηρήσει σήμερα στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης δεν έθιξε ούτε ό,τι αφορά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά και αν θα στηρίξει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Πάντως, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο κ. Σόιμπλε είχε διαψεύσει ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αντιφατικές φωνές
Σε αντίθεση με τις σχετικά θετικές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε χθες το βράδυ κύκλοι των δύο χριστιανικών κομμάτων εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας ή ακόμη την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το «Οικονομικό Συμβούλιο του CDU», ένας σύνδεσμος κυρίως επιχειρηματιών που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες και έχει 11.000 μέλη, απορρίπτει κάθε «έκπτωση» προς την Ελλάδα και επιμένει στην εναλλακτική ενός Grexit, έστω και προσωρινά.
Ο δε υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ, υποστηρίζει στην εφημερίδα BILD πως προϋπόθεση για την εκταμίευση νέας δόσης δισεκατομμυρίων ευρώ είναι η Αθήνα να έχει πρώτα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει, κατά τον κ. Ζέντερ, να παρέχεται βοήθεια αντί ενέχυρων σε ρευστό, χρυσό ή ακίνητα. Όπως ακόμη τόνισε, «χρειαζόμαστε ένα Σχέδιο Β».
Τουναντίον, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί για τον κίνδυνο που θα προκαλούσε μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης. «Σε αυτές τις εποχές παγκόσμιας ανασφάλειας», επισημαίνει ο κ. Σουλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη.»
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο