9η  Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Αθήνα 2-4 Ιουλίου, 2013) .  Ευ. Μεϊμαράκης: «Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες του χθες, να φύγουμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμα που μπορούμε και πρέπει να μεταφέρουμε στους Έλληνες της διασποράς».

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κήρυξε σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου την έναρξη των εργασιών της  9ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα (2-4 Ιουλίου, 2013).
Ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, Ελληνικής καταγωγής βουλευτές και πρώην βουλευτές από νομοθετικά σώματα του εξωτερικού, είπε τα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω σήμερα εκ μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα σας την Ελλάδα, την οποία τιμάτε στις χώρες που ζείτε και εκπροσωπείτε τους συμπολίτες σας έχοντας εκλεγεί στα κοινοβούλια τους, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας και των Ελλήνων της διασποράς.
Ειλικρινά αποτελεί τιμή για όλους μας η διάκριση σας στον τομέα της πολιτικής. Είναι μια διάκριση που σαφώς έρχεται μετά από επιτυχίες στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείστε στις χώρες που βρίσκεστε και οι πολίτες σας έχουν εμπιστευτεί.
Οι Έλληνες της διασποράς έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν σε όποιο χώρο και αν βρεθούν. Έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν διαρκώς πως αυτός ο ελληνικός λαός τελικά τα καταφέρνει, υπερνικά εμπόδια, ξεπερνά δυσκολίες και μάλιστα όταν είναι ενωμένος και υπάρχει η εθνική ομοψυχία έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η λειτουργία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, που σημειωτέον ξεκίνησε το 1996,  δίνει την ευκαιρία να συζητούνται από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και στις χώρες που δραστηριοποιείται έντονα το ελληνικό στοιχείο.
Το εθνικό κέντρο, η μητέρα Ελλάδα οφείλει και αυτή από την πλευρά της να μεριμνά για τη στήριξη των παιδιών της όπου κι αν βρίσκονται, οφείλει συστηματικά και με σχέδιο να συμβάλει στην στήριξη της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού για τις νεότερες γενιές των ελλήνων του εξωτερικού. Και αυτό επιχειρεί, σας διαβεβαιώνω. Αν  και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι με τα προβλήματα που έχουμε, όπως η κρίση που έπληξε την Ελλάδα, δεν μπορούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή με τον τρόπο με τον οποίο θα θέλαμε. Αγωνιζόμαστε όμως γι’ αυτό. Και πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται. Όπως γνωρίζουν και την προσπάθεια που γίνεται γενικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο με όλες τις δυνάμεις τους προσπαθούν για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Και σε αυτό χρειαζόμαστε την αμέριστη συμπαράσταση όλων σας. Όλων των Ελλήνων της διασποράς. Εσείς ως εκπρόσωποι τους αλλά και ως εκπρόσωποι των συμπολιτών σας που σας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους μπορείτε να μεταφέρετε τα μηνύματα της υπερπροσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είστε οι καλύτεροι πρέσβεις, που μπορείτε πράγματι αυτά τα μηνύματα να τα δώσετε γιατί οι θυσίες των Ελλήνων είναι μεγάλες αλλά σταδιακά βρίσκουν ανταπόκριση. Το κλίμα έχει αλλάξει παγκοσμίως. Το ζείτε κι εσείς. Έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη όλων των κυβερνήσεων, των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Γνωρίζετε ότι προχωρούμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν βέβαια κάποιες αντιδράσεις και σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν και αντιδράσεις που τυγχάνουν πολύ μεγάλης δημοσιότητας, όμως να είστε σίγουροι πως είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη που απαιτείται στην Ελλάδα για να βρεθεί στη θέση που της αρμόζει. Μειώνοντας δαπάνες και μειώνοντας ελλείμματα επιχειρούμε να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω μας τις νοοτροπίες του χθες, να φύγουμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι το μήνυμα που μπορούμε και πρέπει να μεταφέρουμε στους Έλληνες της διασποράς, που πρέπει να μεταδώσετε σε όλους τους συμπολίτες σας. Γιατί μπορείτε να μεταδώσετε από την πλευρά σας στο πλαίσιο του δυνατού και να συμβάλλεται κι εσείς στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα. Η ενημέρωση δηλαδή των κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων στις χώρες σας για όσα γίνονται στην Ελλάδα είναι η καλύτερη δυνατή προσπάθεια που μπορεί να γίνει από εσάς. Διότι τα ψέματα, η εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα και τους Έλληνες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μας αδικεί. Και αυτό εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας και πρέπει να το μάθουν όλοι. Δεν πρέπει να παρασύρονται από πληροφορίες ή από έντεχνα διασκευασμένες ειδήσεις που δείχνουν μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν είναι η δική μας ούτε η δική σας Ελλάδα, δεν είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στις καρδιές μας. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω  για την αποδοχή της πρόσκλησης μας στο πλαίσιο της Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα μεταφέρετε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες σας όχι διότι εμείς το ζητούμε αλλά διότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην καρδιά σας, το γνωρίζουμε, αν και εσείς είστε αρκετά μίλια μακριά αγαπάτε και προωθείτε την Ελλάδα και την πολιτισμό της».

diaspora1
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνέχεια προς τους συμμετέχοντες της Πα.Δ.Ε.Ε,  τους οποίους χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό, ενεργό και δυναμικό κομμάτι του Ομογενειακού Ελληνισμού» επισήμανε τα εξής:
«Βρισκόμαστε εδώ, κυρίως, γιατί μας ενώνει η αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Του Ελληνισμού που δοκιμάζεται σκληρά, που περνάει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του. Σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αυτή την ώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας χρειάζεται όλους.
Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο προάσπισης των εθνικών μας θεμάτων και συμφερόντων. Η πιο ασφαλής οδός για να επιτύχουμε τους στόχους μας είναι η οδός της συνεργασίας και της επικοινωνίας. Της συναίνεσης και της συνένωσης δυνάμεων. Σας ευχαριστούμε, γιατί συμβάλλετε στο να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι ελληνικές παραδόσεις, η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, η πολιτιστική μας κληρονομιά. Μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά αξίες που μας ενώνουν, κρατώντας ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού , σε όλο τον κόσμο».

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 9η Γενική Συνέλευση Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Α’ Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στη Βουλή των Ελλήνων, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης και των κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, το γεγονός ότι εκλέγεστε και υπηρετείτε στα νομοθετικά Σώματα των χωρών σας, συνιστά υψίστη τιμή και αναγνώριση για εσάς προσωπικά, αλλά και για την Ελλάδα ως χώρα της καταγωγής σας. Υπηρετείτε, προφανώς, και έτσι πρέπει, τις χώρες σας και τους πολίτες που σας τιμούν με την ψήφο τους, αλλά χαιρόμαστε, συγκινούμαστε, γιατί διατηρείτε την ελληνικότητά σας και τους ζωντανούς δεσμούς σας με την Ελλάδα. Είστε τα πλέον επίλεκτα μέλη της ομογένειάς μας, τα μέλη που έχουν δημοκρατική αποδοχή και νομιμοποίηση.

Σας παρακαλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μεταφέρετε στην Ομογένεια της χώρας σας μήνυμα ενότητας τους Ελληνισμού, αναγνώρισης της δραστηριότητας και των επιτυχιών του απόδημου ελληνισμού και, κυρίως, μήνυμα αγάπης.

Ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο κύριος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουμε στον απόδημο ελληνισμό και στη συνταγματική, αλλά πρωτίστως, εθνική και ηθική υποχρέωση που έχει η μητέρα πατρίδα να ενδιαφέρεται με κάθε τρόπο, προκειμένου να καλλιεργήσει τους δεσμούς της με τον απόδημο ελληνισμό. Ο απόδημος ελληνισμός αλλάζει τις διαστάσεις της χώρας μας, γιατί ο οικουμενικός ελληνισμός είναι μία πραγματική διεθνής δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι, προφανώς, ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, γιατί εσείς, οι εκλεγμένοι στα Κοινοβούλια των χωρών σας, Έλληνες στην καταγωγή, πολιτικοί, συγκροτείτε ένα δίκτυο με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη επιρροής. Στην πραγματικότητα, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μορφή κοινοβουλευτικής διπλωματίας, και φυσικά εσείς είστε η ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στα Κοινοβούλιά σας και τη Βουλή των Ελλήνων.

Βεβαίως, ως Βουλευτές των χωρών σας, έχετε την υποχρέωση να προωθείτε και να εφαρμόζετε την εξωτερική πολιτική της χώρας σας. Από την άλλη μεριά, είστε απολύτως ενήμεροι για τα ανοιχτά εθνικά θέματά μας, για τα μεγάλα μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις θέσεις μας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Γνωρίζετε τις θέσεις μας για το ευρωπαϊκό πρόβλημα, για την ευρωπαϊκή κρίση και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Είναι προφανές για εμένα -και είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε την ίδια εκτίμηση- πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην υποχρέωση που έχετε να προωθείτε την εξωτερική πολιτική της χώρας σας και ταυτόχρονα να είστε κήρυκες των ελληνικών θέσεων για τα διάφορα ανοιχτά θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση, γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη διαρκή επιδίωξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Βεβαίως, τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα βιώνει μία ανοιχτή πολύπλευρη κρίση και ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε πάρα πολύ σκληρές θυσίες, με δεδομένο, βεβαίως, το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης που έχει κατακτήσει μια χώρα όπως η Ελλάδα, μέλος εδώ και δεκαετίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Η Ελλάδα διέρχεται μία πολλαπλή κρίση, δημοσιονομική, χρηματοοικονομική, αναπτυξιακή, κρίση σε πολύ μεγάλο βαθμό θεσμική, πολιτική, κοινωνική.

Αυτή η κρίση, όπως ξέρετε, δεν είναι κρίση μόνο ελληνική, είναι κρίση πανευρωπαϊκή, έχει αγγίξει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ζώνης του Ευρώ. Και κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες όχι απλά και μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μεταβάλουμε τους συσχετισμούς, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις, να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, δίνοντας μία απάντηση αισιόδοξη και χειροπιαστή στον ελληνικό λαό και σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που, βεβαίως, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την ύφεση, την υψηλή ανεργία, κυρίως την υψηλή ανεργία των νέων. Θέλουν να τους δώσουμε ξανά το δικαίωμα στην ελπίδα και την προοπτική.

Είμαστε ευγνώμονες για τα μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης του Ελληνισμού της διασποράς προς τον ελληνικό λαό, εκτιμούμε αφάνταστα κάθε χειρονομία. Θέλω να σας διευκρινίσω ότι η κρίση που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται ως ζήτημα φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέσα από τα δίκτυα αλληλεγγύης του ελληνισμού. Είναι ένα βαθύτατο πρόβλημα αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά και επικοινωνιακού, γιατί η Ελλάδα είναι πάρα πολύ συχνά θύμα στερεοτύπων αρνητικών που έχουν επιβληθεί στη διεθνή συζήτηση.

Άρα, το πρόβλημά μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στον πυρήνα του, μέσα από τις επενδύσεις, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις, μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μέσα από την ενθάρρυνση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Και κυρίως μέσα από την αποκατάσταση της αλήθειας για το ποια είναι η Ελλάδα, ποιοι είναι οι Έλληνες, γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να επαναθεμελιώσουμε το κύρος της Ελλάδας, το κύρος της ελληνικής οικονομίας, σε τελική ανάλυση, το κύρος του Ελληνισμού.

Η κρίση στην Ελλάδα δυστυχώς, τώρα, πλέον συνοδεύεται και από την ανοιχτή, οξεία κρίση στην Κύπρο, στον άλλο μεγάλο κρατικό πυλώνα του Ελληνισμού. Παρά την οικονομική κρίση στην Κύπρο, το μεγάλο θέμα εκεί εξακολουθεί να είναι το πολιτικό ζήτημα, δηλαδή η συνεχιζόμενη προσβολή του Διεθνούς Δικαίου, και το μεγάλο ζητούμενο είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο συνάδελφος κύριος Άκης Γεροντόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε μαζί του πολλές και χρήσιμες επαφές. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αναθεώρηση του οργανωτικού πλαισίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την αυτοοργάνωση, την αυτοχρηματοδότηση και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα όλων των ομογενών μας να είναι μέλη του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού.

Η κρίση αναδεικνύει περισσότερο από τίποτε άλλο τη σημασία της εθνικής ενότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Πριν από λίγες ημέρες η αναδιάταξη των δυνάμεων της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το έργο μας έως το τέλος της τετραετίας αυτής έστειλε ένα μήνυμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών.

Είμαι βέβαιος πως το μήνυμα αυτό έχει προσληφθεί σωστά και από τη διεθνή κοινή γνώμη, γιατί η Κυβέρνηση μας, η χώρα δηλαδή, έχει μία πολύ καθαρή εθνική στρατηγική μέσα στην Ευρώπη. ΠροστατεύοՋǭ-9砃ōɊǠӕͅ˅ՓǠԇӠ ЁÊϓ̉` ĉJω͏ՋŕԉʇӠ ōٓǓ ŋˇ͉ӌϕ--בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSIυμε την εθνική μας κυριαρχία και διεκδικούμε την αποκατάσταση της θεσμικής μας ισοτιμίας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.

Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια αναγκαζόμαστε να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Δεν υπήρχε ποτέ ένα εναλλακτικό σχέδιο, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αυτό έχει αποδειχθεί. Ήταν φενάκη, ψευδαίσθηση, η ύπαρξη ενός «σχεδίου Β».

Οι συσχετισμοί μέσα στην Ευρώπη, όπως σας είπα και προηγουμένως, πρέπει να αναμορφωθούν, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο γήπεδο για εμάς από το ευρωπαϊκό και αυτό, αναφέρομαι τώρα στους συναδέλφους που έχουν έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφορά και τις ευρωατλαντικές σχέσεις, αφορά αυτό που λέγεται «δυτική οικονομία» στο σύνολό της.

Έπρεπε να αποφύγουμε το χειρότερο, αποφύγαμε το χειρότερο, τώρα διερχόμαστε τη φάση της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Και βεβαίως, ο επόμενος στόχος είναι η αποκατάσταση των θυσιών και η ανάκτηση της ανταγωνιστικής θέσης, που αξίζει στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως με αυτές τις προσδοκίες, σας υποδέχομαι και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης. Απευθύνομαι σε συναδέλφους κοινοβουλευτικούς, που έχουν πλήρη συνείδηση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας και του ευαίσθητου τρόπου, με τον οποίο αντιδρούν σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνίες, οι πολίτες. Άρα αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο φορτίο σηκώνει αυτή τη στιγμή η Βουλή των Ελλήνων και η Ελληνική Κυβέρνηση και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όλη σας τη συμπαράσταση. Χαίρομαι, γιατί είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω σήμερα μαζί σας