Προσωπικές εμπειρίες, εικόνες και σκέψεις για την αλλαγή της ζωής μας μέσα από ένα διαφορετικό διαδικτυακό ημερολόγιο την εποχή του κορωνοϊού. Καταγραφές από τους δημοσιογράφους της DW. Σήμερα η Μαρία Ρηγούτσου.«Η EE θα μπορούσε να είχε βοηθήσει πολύ περισσότερο την Ιταλία. Αν το είχε κάνει από την αρχή, τα πράγματα μπορεί και να μην είχαν φθάσει σε αυτό το σημείο. Πήγαν γιατροί από την Κούβα και την Κίνα και δεν πάνε από την EE» μου λέει στο τηλέφωνο μια φίλη γιατρός που εργάζεται σε ένα μικρό περιφερειακό νοσοκομείο της Κολωνίας. Σκέφτομαι αυτά που μου είπε η φίλη στο τηλέφωνο. Να έδειχνε μεγαλύτερη αλληλεγγύη η EE στην Ιταλία. Σε αυτή την εποχή του κορωνοϊού όμως δεν κρίνονται μόνο θεσμοί, κυβερνήσεις και πολιτικοί, κρινόμαστε όλοι. Δεν έχουμε βέβαια όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες αλλά κρινόμαστε.

Τις λιγοστές πια φορές που βγαίνω από το σπίτι για τα αναγκαία, παρατηρώ με ενδιαφέρον τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μια κυρία που με πονηριά μου πήρε τη θέση στο ταμείο του σουπερμάρκετ. Έναν κύριο που βοήθησε στο δρόμο μια ηλικιωμένη να μεταφέρει μια σακούλα. Έναν τρίτο που προσπάθησε να αγοράσει τρία πακέτα χαρτί κουζίνας. Στην ευγενική παρατήρηση της υπαλλήλου ότι δικαιούται πλέον μόνον ένα πακέτο, τα πέταξε με οργή καταγής και έφυγε βρίζοντας την υπάλληλο.

Μαθαίνω από άλλους φίλους που κάνουν επίσης home office ότι κάποιες επιχειρήσεις παρακολουθούν μέσω web κάμερας και διαρκών τηλεφωνημάτων τους εργαζόμενους. Ακούω όμως και για άλλες που στέλνουν τους εργαζόμενους με το ζόρι σπίτι για να τους προστατεύσουν, αξιοποιώντας όσο καλύτερα γίνεται τις σύγχρονες τεχνολογίες. Διαβάζω με έκπληξη, πως ακόμα και σήμερα, γίνονται «corona parties» στη Γερμανία και θυμάμαι τα λόγια και πάλι ενός Έλληνα γιατρού στην Κολωνία πριν από τρεις εβδομάδες, που μου έλεγε να μείνω σπίτι για να βοηθήσω τον εαυτό μου και τους άλλους και πόσο πολύ και ο ίδιος φοβάται που πάει στη δουλειά.

Πιστεύω πως η κρίση του κορωνοϊού, όπως όλες οι κρίσεις, αναδεικνύει τις αξίες μας, τις προτεραιότητές μας. Κρίνονται οι ικανότητες και οι αντοχές μας. Η συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους αποτιμάται διαφορετικά κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Όταν όμως με το καλό περάσουν όλα αυτά, θα έχουμε βγει και κερδισμένοι. Η κρίση θα μας έχει βοηθήσει να κάνουμε ασφαλείς και χρήσιμες επαναξιολογήσεις. Ένα ξεσκαρτάρισμα σε πολλά επίπεδα.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ