Αν και είναι νωρίς για διεκδικήσεις υπουργείων, ο πρόεδρος του FDP φαίνεται να καλοβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια. Ένα από αυτά ακούει στο όνομα Β. Σόιμπλε.Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη μέχρι την ημέρα που το ιστορικό κόμμα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ θα κάνει την μεγάλη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από την πρωτοφανή απουσία του για μια κοινοβουλευτικής περίοδο. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων INSA που δημοσιεύει σήμερα η Bild. Οι Φιλελεύθεροι παίρνουν ποσοστό 9% που αποκλείει την εκδοχή του στατιστικού λάθους. Καλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν το κόμμα Η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD, που με 11% βρίσκονται στην τρίτη θέση.

«Για να εκπληρώσουμε προεκλογικές υποσχέσεις»

Η μόνη βεβαιότητα για τις εκλογές της Κυριακής είναι ότι η ΄Αγκελα Μέρκελ θα εξακολουθήσει να είναι καγκελάριος της Γερμανίας, με ποια κόμματα θα κυβερνήσει παραμένει άγνωστο. Το FDP έχει προβάλει από τώρα αξιώσεις κυβερνητικού εταίρου αλλά και τις κόκκινες γραμμές πιθανής συγκυβέρνησης που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να εμποδίσει την μετατροπή ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης σε αγωγό παροχής χρημάτων από τους γερμανούς φορολογούμενους σε άλλες χώρες-μέλη. Και για να συγκυβερνήσει, αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να είναι ο επόμενος επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη, στην εφημερίδα Bild, ο Αλεξάντερ Χαν, μέλος του ομοσπονδιακού προεδρείου του κόμματος, είπε αυτό που πολλοί σκέπτονται στο FDP, ότι η παράταξη δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση, στην οποία δεν θα επανδρώνει το υπουργείο Οικονομικών. «Μόνο έτσι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, όπως καλύτερη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό». Ο ίδιος ο Λίντνερ απέφυγε ευθέως να τοποθετηθεί. Ερωτηθείς όμως από την Welt am Sonntag, τι υπουργείο θα συνιστούσε στον Μάρτιν Σουλτς σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, απάντησε το υπουργείο Οικονομικών, «είναι το μόνο υπουργείο που μπορεί να σταθεί απέναντι στην καγκελαρία».

Παλαιές «αμαρτίες»…

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το FDP δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ανοίγει συζήτηση για υπουργεία πριν καν επιστρέψει στην ομοσπονδιακή βουλή. Υπάρχει επίσης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν είναι και τόσο εύκολο να τον παραμερίσει κανείς. Εξ άλλου το συγκεκριμένο υπουργείο βρίσκεται στα χέρια του κόμματος που έρχεται πρώτο, σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών που πηγαίνει παραδοσιακά στον κυβερνητικό εταίρο. Οι μνήμες από τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του FDP το 2009 για φοροελαφρύνσεις με αποτέλεσμα να εξοστρακιστεί από την Μπούντεσταγκ είναι ακόμη νωπές. Ένα από τα κεντρικά λάθη του τότε προέδρου Γκίντο Βεστερβέλε ήταν ότι αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο για να γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα του βαυαρού πρωθυπουργού Χορστ Ζεχόφερ δεν θα είχε αντίθεση να περάσει το υπουργείο Οικονομικών σε χέρια Φιλελευθέρων. Πιθανή παρουσία Λίντνερ στο υπουργείο Οικονομικών δεν προκαλεί ενθουσιασμό στην Ελλάδα. Στο παρελθόν, έχει υποστηρίξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει ταχθεί υπέρ του ονομαστικού κουρέματος με αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και καταδίκασε την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ. Αντίθετα, δηλώνει καταρχήν θετικός στην μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου