Η Ιταλία γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται να αναβληθεί η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μόνο χθες καταγράφηκαν 574 στη χώρα και τρεις νεκροί.Τα κλαμπ, τελικά, θα παραμείνουν ανοικτά σε όλη την χώρα. Ο συμβιβασμός της κυβέρνησης Κόντε με τις περιφέρειες προβλέπει ότι η πληρότητα των μαγαζιών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% και αν δεν τηρείται η απόσταση δυο μέτρων, οι πελάτες θα πρέπει να χορεύουν με μάσκα.

Την νύχτα του Δεκαπενταύγουστου, σε όλη την Ιταλία οι νέοι συνήθιζαν να πηγαίνουν στις παραλίες με λίγο κρασί και να περιμένουν να χαράξει, ανάβοντας, στην μέση της παρέας, και μια μικρή φωτιά. Φέτος οι αρχές το απαγόρευσαν, για να αποφευχθούν υπερβολικοί συνωστισμοί. Στην πραγματικότητα, όμως, οι έλεγχοι ήταν λιγοστοί και υπήρξαν αρκετές παραβάσεις.

Χωρίς πυροτεχνήματα η σημερινή γιορτή

Παράλληλα, υπάρχουν και δήμαρχοι, όπως στην Ραγκούζα της Σικελίας, οι οποίοι δηλώνουν «καλύτερα να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος σε ανοικτούς χώρους, όπως είναι οι πλαζ, παρά να στριμώχνεται σε κλειστούς». Η επιτροπή επιστημόνων, πάντως, η οποία από την αρχή της κρίσης αυτής, συμβουλεύει την κυβέρνηση της Ρώμης, τώρα λέει ανοικτά ότι αν δεν δείξουν όλοι μεγάλη προσοχή, η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να αναβληθεί.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα ακυρώθηκαν και πολλές γιορτές με πυροτεχνήματα, από τον Νότο, μέχρι την Βόρεια Ιταλία, στο Μπέργκαμο και στο Βαρέζε της Λομβαρδίας. Στην Τοσκάνη, δε, απαγορεύθηκε το παραδοσιακό «μπουγέλωμα του Δεκαπενταύγουστου». Στόχος, και εδώ, να περιοριστεί ο ενθουσιασμός των νέων, που δύσκολα-ως γνωστόν- μπορεί να μπει σε καλούπι.

Στην Ρώμη, τέλος, μια ασφαλής εναλλακτική για την σημερινή ημέρα, είναι η επίσκεψη στα χωριουδάκια των μικρών κάστρων, τα “Castelli Romani”, γύρω από την Αιώνια Πόλη. Για μα γευστική μακαρονάδα σε αυλές και σοκάκια, με καθαρό αέρα και εγγυημένη απλοχωριά.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ