Με την στήριξη του Thames Wharf Charity Ltd

Του Γιώργου Λεκάκη
www.lekakis.com

Είναι απορίας άξιον πώς ένα μικρονήσι του Ιονίου πελάγους, όπως είναι οι Παξοί, μπορούν και πραγματοποιούν ένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ – και μάλιστα μη εμπορικό, δηλ. της κλασικής μουσικής – σε μια τέτοια εποχή – υποτίθεται οικονομικής κρίσης – όταν άλλα νησιά, κατά πολύ μεγαλύτερα, έχουν βάλει την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια, και έχουν πετάξει τον πολιτισμό στα σκουπίδια, με το πρόσχημα της ελλείψεως διαθέσιμων χρημάτων γι’ αυτόν. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων. Έλλειψη παιδείας και αγάπης προς τον πολιτισμό υπάρχει. Αλλιώς δεν εξηγείται πως οι τοπικοί παράγοντες, εκεί στους πανέμορφους Παξούς, μπορούν ακόμη και προσφέρουν πολιτισμό…

Έτσι, το Δ.Σ. του Paxos Festival Trust με μεγάλη χαρά σας πραγματοποιεί κι εφέτος το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής τον Σεπτέμβριο του 2010.

Παρά τις δυσκολίες, που όλα τα πολιτιστικά δρώμενα αντιμετωπίζουν στις ημέρες μας, το ΔΣ του Φεστιβάλ αποφάσισε ότι η συνέχιση των Φεστιβάλ – και ειδικά αυτού του Σεπτεμβρίου – είναι ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική ζωή των Παξών παρ’ ότι θα γίνει σε μικρότερη κλίμακα και παρά την επίσημη αποχώρηση της Σχολής Μουσικής και Θεάτρου Γκίλντχολ. Συζητήσεις με μουσικούς που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Σεπτεμβρίου 2009, οδήγησαν στην προσφορά διοργανώσεως του εφετινού προγράμματος συναυλιών από την μεταπτυχιακή απόφοιτο του Γκίλντχολ, Λάρα Ντόντς–Ίντεν. Τα διάφορα έργα θα εκτελεσθούν στην διάρκεια μιας εβδομάδος από έξι έμπειρους μουσικούς, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν σε παλαιότερα Φεστιβάλ Σεπτεμβρίου στους Παξούς και δηλώνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που τους δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν στο καταπράσινο νησί.

Θα πραγματοποιηθούν, λοιπόν, τρεις συναυλίες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λογγού (στο Παλαιό Σχολείο), οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 20.30.

Η χωρητικότητα της αιθούσης δεν ξεπερνά τις 120 θέσεις. Αλλά υπάρχει δυνατότητα παρακολουθήσεως της συναυλίας και από τον κήπο.

Το Paxos Festival Trust επιθυμεί να ευχαριστήσει:

  • το Thames Wharf Charity Ltd για την οικονομική του ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ καθώς και
  • τον δήμαρχο Παξών, Σπύρο Μπογδάνο και τον Πολιτιστικό Φορέα του Δήμου Παξών «Ποσειδών», για την προσφορά της αιθούσγς των συναυλιών και όλων των άλλων μέσων, που παρέχουν για την αρτιότερη οργάνωση του φεστιβάλ,
  • τις οικογένειες Μπάρι και Χέρντμαν, για την προσφορά των θερινών κατοικιών τους
  • καθώς και το μεζεδοπωλείο “aste due”.

Το Τραστ αναγνωρίζει με ευγνωμοσύνη την συνεχή υποστήριξη προς τα δύο φεστιβάλ του (Ιουνίου και Σεπτεμβρίου)  των Ιδρυμάτων: Ernst von Siemens Music Foundation, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιονικής Τραπέζης και Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Το Πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

Κοντσέρτο 1: Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

Αριόστι: «Το τριαντάφυλλο» Καντάτα για σοπράνο, δύο βιολιά και πλήκτρα.
Μπετόβεν: Ντουέτο σε μι ύφεση μείζονα για βιόλα και τσέλο WoO 32.
Προκόφιεφ: Πέντε Μελωδίες για βιολί και πιάνο.
Μπραμς: Κουαρτέτο για πιάνο σε ντο ελάσσονα – έργο 60.

Κοντσέρτο 2: Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Χάλβορσεν: Πασακάλια σε θέμα από έργο του Χέντελ για βιολί και βιόλα.
Γουόλτον: «Τρία Σκηνικά Βιτρίνας» για σοπράνο και πιάνο.
Φρανκ
: Σονάτα για βιολί σε λα μείζονα, Μ8 (αντιγραφή για τσέλο).
Σούμπερτ
: «Ο θάνατος και η κόρη» D531.
Σούμπερτ: Κουαρτέτο εγχόρδων νούμερο 14 σε ρε μείζονα από το «Ο θάνατος και η κόρη» D810.

Κοντσέρτο 3: Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Παλαιολόγου: «Υπό Περιορισμούς» για σοπράνο, κουιντέτο με πιάνο.
Μότσαρτ
: Σονάτα για βιολί σε σολ μείζονα Κ 301 (293α).
Σοσόν: «Αέναο Τραγούδι» – έργο 37 για σοπράνο και κουιντέτο πιάνου.
Κόρνγκολντ: Κουιντέτο Πιάνου σε Μι Μείζονα Έργο 15.

ΥΓ: Το Paxos Festival Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός καταχωρημένος στην Αγγλία και Ουαλία με αριθμό 296319 στο αρμόδιο γραφείο: 22 Lichfield Road, Richmond, TW9 3JR. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τραστ αποτελείται από τους: Νίκολας Τόμπσον (πρόεδρο), Μάιλς Στόκγουελ (ταμία), Ρότζερ Μπλερς, Ιβάνα Τζένκινς, Γιάννη Αρβανιτάκη, Νάντα Γερουλάνου, Φαίη Λύχνου.

Περισσότερες πληροφορίες: www.paxosfestival.org.uk, www.paxi.gr

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Φαίη Λύχνου (6944633123).