Πολλοί στήνουν «νόμιμες» κομπίνες φοροαποφυγής και ζημιώνουν το Κράτος μας με εκατομμύρια Ευρώ.
Γράφει ο Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα της κρίσης, οι υπέρογκοι φόροι και τα κάθε λογής παράλογα χαράτσια, οδηγούν πολλούς συμπατριώτες μας στην αναζήτηση άλλης «πατρίδας», προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες για την ζωή τους και να γλυτώσουν από την καταιγίδα των μέτρων.
Είναι γνωστό, ότι πολλοί Έλληνες (και ιδίως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις), κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, εδώ και χρόνια άρχισαν να φεύγουν από την χώρα μας και να εγκαθίστανται στην γειτονική Βουλγαρία (χώρα – μέλος της Ε.Ε. αλλά εκτός της Ευρωζώνης), με σκοπό την παραμονή τους και την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση στην χώρα αυτή, καθώς εκεί μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, μικρούς φορολογικούς συντελεστές και την απαλλαγή από τεκμήρια και έκτακτες εισφορές.
Συχνότερο το φαινόμενο της φυγής λόγω της εντεινόμενης κρίσης
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κατά τους τελευταίους μήνες πολύ πιο έντονο, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των δυσμενών της επιπτώσεων. Χιλιάδες συμπατριώτες μας, εκμεταλλευόμενοι την γρήγορη και φθηνή πρόσβαση στην κοντινή Βουλγαρία, την χαμηλή φορολόγηση, την πολύ ευνοϊκή ισοτιμία του Ευρώ έναντι του βουλγαρικού λέβα, το χαμηλό κόστος των τιμών σε όλα σχεδόν τα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, μεταφοράς κλπ., αλλά και σε καύσιμα, ενοίκια, υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α. οργανώνουν τακτικές «εκδρομές» για αγορές, για χειμερινό τουρισμό και για ιατρική (ιδίως οδοντιατρική) περίθαλψη στην γειτονική χώρα ή αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα της διαμονής και της επαγγελματικής τους απασχόλησης στην Βουλγαρία, αποκτώντας εκεί σταδιακά, με νόμιμες διαδικασίες ή και με κομπίνες, πολλά δικαιώματα και πλεονεκτήματα. Σε αυτό συμβάλλουν συχνά και κάποιοι Βούλγαροι, που, εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους, τις σχέσεις τους ή και τα πόστα τους στην κρατική διοίκηση, τους προσφέρουν «με το αζημίωτο» τις υπηρεσίες και την διαμεσολάβησή τους. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στους ενδιαφερόμενους Έλληνες να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα, που τους προσφέρει η παρουσία τους στην Βουλγαρία. Κάποιοι, μάλιστα, φροντίζουν να αποκτήσουν και την βουλγαρική υπηκοότητα, μέσω της οποίας αποκτούν βουλγαρική ταυτότητα και διαβατήριο.
Η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων και διατάξεων στην Ελλάδα με την επιβολή των εξοντωτικών φόρων και χαρατσιών, είχε σαν αποτέλεσμα να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με τα «κατάλληλα» γραφεία, που λειτουργούν στην γειτονική χώρα αλλά και στην Ελλάδα και που εξειδικεύονται, στο πώς μπορεί κάποιος να εφαρμόσει διάφορα κόλπα, κομπίνες και «νόμιμες» μεθόδους για να γλυτώσει φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια κλπ. που έπρεπε να καταβάλει στο ελληνικό Κράτος.
Το κόλπο με τα πολυτελή αυτοκίνητα
Το πιο συνηθισμένο κόλπο είναι αυτό, που στήνεται με Έλληνες κάτοχους πολυτελών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, οι οποίοι δημιουργούν με πολύ χαμηλό κόστος εικονικές, αλλά νομότυπες, εταιρείες στην Βουλγαρία. Οι Έλληνες κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών τα καταγράφουν ως –δήθεν- περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών αυτών, έναντι κάποιου ελάχιστου κόστους και στη συνέχεια, αφού αποκτήσουν βουλγαρικές πινακίδες για τα οχήματα αυτά, τα κυκλοφορούν χωρίς πρόβλημα στην Ελλάδα, εφόσον η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. και, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν υφίστανται τελωνειακοί περιορισμοί για τα οχήματα αυτά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περισσότεροι από 10.000 Έλληνες κυκλοφορούν σήμερα στην χώρα μας με αυτοκίνητα, τα οποία έχουν βουλγαρικές πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας. Όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι, πως οι «κομπίνες» γίνεται στα φανερά, αφού με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει δεκάδες αγγελίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης βουλγαρικών πινακίδων κυκλοφορίας. Από τις αγγελίες αυτές μπορεί κανείς να πληροφορηθεί και για τα κοστολόγια και έτσι να αποφασίσει, τι τον συμφέρει περισσότερο να κάνει.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική και στην βουλγαρική Οικονομία
Υπολογίζεται, ότι η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη και κέρδη στην γειτονική χώρα. Τα δημόσια έσοδα της Βουλγαρίας αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες, χιλιάδες Βούλγαροι απασχολούνται σε ελληνικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν εκεί, τα κέρδη των βουλγαρικών καταστημάτων και επιχειρήσεων από Έλληνες αγοραστές και καταναλωτές αυξάνονται, ενώ κατακόρυφη είναι και η άνοδος των εξαγωγών διαφόρων προϊόντων από την Βουλγαρία προς την χώρα μας. Από την άλλη, όμως, πλευρά η ζημιά για την ελληνική Οικονομία είναι τεράστια, όχι μόνον σε φόρους και σε διάφορα δημόσια έσοδα, αλλά και στον τομέα της ιδιωτικής Οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Όμως, την στιγμή που στην Ελλάδα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εξανεμίζονται τεράστια ποσά σε φόρους, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και οδηγούνται πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις –ιδιαίτερα στην Βόρειο Ελλάδα- στην συρρίκνωση και στο κλείσιμο, το ελληνικό Κράτος κωφεύει στις συνεχείς αγωνιώδεις εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων των τοπικών κοινωνιών, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης. Χωρίς να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα πάταξης των φαινομένων της φοροαποφυγής και αδυνατώντας να προσφέρει έμπρακτα την στοιχειώδη προστασία και υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις, που αγωνίζονται να επιβιώσουν στις εθνικά ευαίσθητες αυτές περιοχές, το Κράτος μας αποδεικνύεται, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, ο κύριος υπεύθυνος της εγκατάλειψης και των δραματικών οικονομικών εξελίξεων που βιώνει ο Ελληνισμός στην Βόρειο Ελλάδα.