ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 29.10.2010. Φόρο τιμής στους αγνοούμενους της Κύπρου, αποδίδει ο πρόεδρος Χριστόφιας, με την ευκαιρία της καθιέρωσης, από φέτος, της 29ης Οκτωβρίου ως «Ημέρας Αγνοούμενων».

Σε γραπτή δήλωση, ο Κύπριος πρόεδρος, διαβεβαιώνει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δίνει καθημερινό αγώνα για την πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, για την πορεία του αγώνα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Παράλληλα, σημειώνει, ότι μόνο με τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη εξιχνίαση.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει ο πρόεδρος Χριστόφιας, καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού και άλλων υπηρεσιών, που θα βοηθήσουν στην πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Το πρωί, οδηγοί ανταποκρινόμενοι σε έκκληση της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων , άναψαν τα φώτα των αυτοκινήτων τους, δηλώνοντας παρόντες στον ανθρωπιστικό αγώνα, για την τύχη των αγνοουμένων της τραγωδίας του 1974.

Σε διακήρυξή της, η Οργάνωση τονίζει ότι ακόμη και σήμερα η Τουρκία δεν δείχνει τη στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση να δώσει εξηγήσεις για την τύχη στρατιωτών και αμάχων αγνοουμένων, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ή συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.

Τα πολιτικά κόμματα και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε μηνύματά τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Επίσης, επισημαίνουν ότι η διαδικασία της εκταφής και ταυτοποίησης οστών πρέπει να επιταχυνθεί, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ