Οι απόδημοι Θεσσαλοί έφτασαν και φέτος στην ιδιαίτερη πατρίδα τους από κάθε γωνιά της Γης, για να δώσουν ένα δυναμικό παρών και στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο-Αντάμωμα Θεσσαλών που θα γίνει την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011 στο Δήμο Αγιάς στη Λάρισα. Συνδιοργανωτές είναι η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τις πρωϊνές ώρες στη συνεδριακή αίθουσα «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ» του Δήμου Αγιάς. Ήδη είναι έτοιμο και το πρόγραμμα του Συνεδρίου βάσει του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.00 π.μ. με ώρα προσέλευσης 9.00 π.μ. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών του, μιας που πρόκειται να ανακοινωθεί και η πρόθεση των Θεσσαλών να αποκτήσουν μια Πανελλαδική Ομοσπονδία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Όλα δείχνουν ότι οι Θεσσαλοί, γηγενείς και ομογενείς, είναι έτοιμοι περισσότερο από ποτέ, να κινητοποιηθούν και να δουλέψουν για μια δυναμική πορεία της Θεσσαλίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένεται αθρόα συμμετοχή του κόσμου αλλά και εκπροσώπων συλλογικοτήτων που θα δώσουν το παρών ως ένδειξη καλής διάθεσης και επιθυμίας για συνένωση των δυνάμεών τους. Η εξωστρέφεια της Θεσσαλικής συνείδησης είναι προ των πυλών, με πρωτεργάτες τα ξενιτεμένα αδέλφια μας.

Η αγάπη, η ευθυμία και οι παντός είδους εκδηλώσεις των Θεσσαλών της Διασποράς κανέναν δεν αφήνει ασυγκίνητο και σίγουρα είναι κάτι που θα μείνει ανεξίτηλο στις μνήμες όλων. Σπουδαίο γεγονός επίσης είναι ότι θα τιμηθούν 5 σημαντικές προσωπικότητες της Θεσσαλίας, που η οργανωτική επιτροπή κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό, ως την ημέρα του συνεδρίου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου στη συνεδριακή αίθουσα «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ», Αγιά Λαρίσης

Η οργανωτική επιτροπή (Πορνάρας Γεώργιος, Τσιοντζέλη Λινα, Καρανίκα Σοφία, Παπαμιχαήλ Αντώνης, Βασιλάρας Βασίλης), η οποία ορίστηκε από τους Κώστα Αγοραστό (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Αντώνη Γκουντάρα (Δήμαρχος Αγιάς Λαρίσης) και Διαμαντή Γκίκα (Πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων) κατέθεσε το εξής αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

09:00 Εγγραφή συνέδρων
10:00 Έναρξη – Παρουσίαση Προγράμματος του συνεδρίου ( Δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής)
Χαιρετισμοί επισήμων – Πέτρος Τσιάρας (Πρόεδρος της Γραμματείας Γ’ Συνεδρίου και Α’ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων)
10:30 Δέσποινα Βλαχοστέργιου-Βασβατέκη (λογοτέχνης, συγγραφέας). Εισήγηση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Άγιος της λογοτεχνίας μας, 100 χρόνια από την κοίμησή του»
Θεόδωρος Νημάς (Δρ. ιστορίας – τ. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων). Εισήγηση «Η συμβολή των Θεσσαλών στο Έπος του 1940-41».
Γεώργιος Πορνάρας (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο Καναδά). Εισήγηση «Η ελληνική γλώσσα».
Ιωάννα Αναστασοπούλου (Καθηγήτρια Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ΕΜΠ, Πρόεδρος του Φιλικού Συνδέσμου «Η ΤΡΙΚΚΗ»). Εισήγηση «Η αναγκαιότητα διατήρησης του ελληνικού σχολείου στη διασπορά».
Μαρία Μπακλαβά (Μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και Έφορος Πανθεσσαλικής Στέγης Αττικής). Ανακοίνωση Ιδρυτικής διακήρυξης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων.
11:30 Τιμητικές διακρίσεις- Απονομές αναμνηστικών πλακετών
12:00 Βαραλής Ιωάννης (Λέκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και Σδρόλια Σταυρούλα (Αρχαιολόγος στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Παρουσίαση – Προβολή «Το Κάστρο της Βελίκας»
12:30 Χαιρετισμοί επισήμων και τοποθετήσεις συνέδρων
13:00 Λήξη Συνεδρίου
Πολιτιστικό πρόγραμμα Ανταμώματος στο ανοιχτό θέατρο της θάλασσας Παραλίας Βελίκας Μελιβοίας
20:30 Τραγούδι για φωνή και πιάνο με την Άννα Λινάρδου και Τάκη Φαραζή.
21:15 Θεατρικό τμήμα του Συλλογου «ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ». Θέμα «Ο Γυρισμός».
22:00 Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο «ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΛΛΑΣ» της Αγιάς και το Σύλλογο Αργιθεατών Λάρισας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ