Η επιτυχία που γνώρισε το πρώτο παγκόσμιο Θεσσαλικό συνέδριο – αντάμωμα το καλοκαίρι του 2009, στην Ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου, στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», θεσμοθέτησε ουσιαστικά την ετήσια διοργάνωση μιας τέτοιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, με το τίτλο «Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών».

Το συνέδριο θα συνδιοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με έναν διαφορετικό κάθε φορά Δήμο της Θεσσαλίας. Φέτος, αφού κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις αποφασίστηκε το δεύτερο, να πραγματοποιηθεί στο Δήμο Τρικκαίων, την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010.

Συγκεκριμένα, σε συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας με το Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη και με το Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Μιχάλη Ταμήλο συμφωνήθηκε η διοργάνωση του δευτέρου Παγκόσμιου Θεσσαλικού Συνεδρίου και Ανταμώματος, στο φιλόξενο Δήμο Τρικκαίων, την πατρίδα του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ».

Η πολιτιστική εκδήλωση των Θεσσαλών από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει το πρωί με συνέδριο στο Μύλο Ματσόπουλου, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και θα κλείσει πανηγυρικά το βράδυ της ίδιας μέρας, με «Καραγκούνικο Γάμο», μία αναπαράσταση των εθίμων μας, από το Λαογραφικό Σύλλογο «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», στο ανοιχτό θέατρο, στο Φρούριο των Τρικάλων. Το ακριβές αναλυτικό πρόγραμμα θα οριστεί από την οργανωτική επιτροπή και ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου 2010, το οποίο θα δημοσιευτεί και στην σελίδα της Συνομοσπονδίας www.panthessaliki.org

Η οργανωτική επιτροπή του δευτέρου παγκοσμίου συνεδρίου και ανταμώματος αποτελείται από τον κ. Διαμαντή Γκίκα (Νυρεμβέργη Γερμανίας), τον κ. Γεώργιο Πορνάρα (Τορόντο Καναδά), την κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (Αθήνα) και τον κ. Αντώνιο Παπαμιχαήλ (Τρίκαλα).

Η παγκόσμια Συνομοσπονδία έχει ως κύριο σκοπό την συσπείρωση των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, οι οποίες αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας, την προώθηση στενής συνεργασίας των Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, την αλληλοενημέρωση, το συντονισμό των εκδηλώσεων, την ενημέρωση γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς μετανάστες (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά) στο εξωτερικό, την επικοινωνία με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τη Θεσσαλία καθώς επίσης με φορείς που έχουν παρόμοιους σκοπούς και τη στενή συνεργασία με υπηρεσίες των Νομών της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος, προς όφελος των Μελών της Συνομοσπονδίας και της ιδιαίτερης πατρίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ