Στην καθιερωμένη καλοκαιρινή της συνέντευξη η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αν επανεκλεγεί θα εξαντλήσει την τετραετία. Θέματα εσωτερικής πολιτικής, οι επενδύσεις, το προσφυγικό αλλά και η Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο.H καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάθε χρόνο λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές παραχωρεί στη δημόσια γερμανική τηλεόραση μια μακρά συνέντευξη. Φέτος ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η συνέντευξη αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεκαθάρισε πάντως πως σε περίπτωση που επανεκλεγεί θα εξαντλήσει την τετραετία και ότι «έχει την πρόθεση να πράξει όπως υποσχέθηκε».

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της συνόδου του G20 στο Αμβούργο. Η ίδια δήλωσε: «Φέρω την ίδια ευθύνη όπως ο δήμαρχος Όλαφ Σολτς και δεν την αποποιούμαι» ωστόσο υπερασπίστηκε την απόφασή της να διεξαχθεί η σύνοδος αυτή στο Αμβούργο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γενικότερα όχι μόνο γύρω από θέματα εσωτερικής πολιτικής αλλά και γύρω από ευρωπαϊκά, όπως για παράδειγμα το θέμα των επενδύσεων. Ο αντίπαλός της πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες θα την καταστήσουν δυνατή για το μέλλον.

Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς και δήλωσε: «Για μένα το κύριο θέμα δεν βρίσκεται στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε αλλά θα πρέπει πρώτα να επισπεύσουμε το σχεδιασμό», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Δήλωσε μάλιστα πως στο κόμμα της σκέπτονται ότι το ένα τρίτο του πλεονάσματος των δημοσίων εσόδων θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τις επενδύσεις.

Μέρκελ για Τουρκία και ΙΚ: Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα αλλά…

Η συνέντευξη βέβαια περιστράφηκε και γύρω από τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία. Πάνω στο θέμα αυτό η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς. Πρόσφατα η Άγκυρα απαγόρευσε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη νατοϊκή βάση στο Ικόνιο.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν τους Γερμανούς στρατιώτες και δήλωσε πως δεν θα μιλήσει για το θέμα μόνο η γερμανική κυβέρνηση με την Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ: «Στο Ικόνιο θα πρέπει να δούμε τη συνολική κατάσταση. Ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε μια αποφασιστική φάση και θα πρέπει να ζυγίσουμε τα πράγματα ωστόσο ιδιαίτεροι όροι με εμάς δεν θα υπάρξουν.»

Τέλος όσον αφορά τις διαφωνίες με το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα, το οποίο τάσσεται υπέρ ενός πλαφόν, ενός ανώτατου ορίου προσφύγων που θα γίνονται δεχτοί στη χώρα η Άγκελα Μέρκελ ήταν σαφής: «Άλλη μια φορά να το ξεκαθαρίσω όσον αφορά τη θέση μου για το ανώτατο όριο προσφύγων. Δεν πρόκειται να το δεχτώ. Θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες».

DW, dpa, afdp / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ