Σε αστάθμητο παράγοντα εξελίσσεται ο κορωνοϊός για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, παραδέχεται στη DW ο υπ. Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι ούτε την Τουρκία συμφέρει παράταση της κρίσης.Τελικά η δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων αποδείχθηκε ανθεκτικότερη του κορωνοϊού. Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς το πνεύμα και τις προθέσεις, που κυριάρχησαν στη φιλόξενη αίθουσα συνεδρίων του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, κατά το προχθεσινό Γερμανοελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ. Η μάχη όμως με τον νέο ιό συνεχίζεται. Πόσο θα επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα το επενδυτικό κλίμα; Πως θα «γράψει» στις επενδύσεις το προσφυγικό; Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΄Αδωνις Γεωργιαδης επιχειρεί απαντήσεις στο μικρόφωνο της Deutsche Welle.

Ερώτηση: Ως επίλογο από το Γερμανοελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, τι είναι εκείνο που αποκομίζετε;

Απάντηση: Νομίζω ότι τηρουμένων των συνθηκών ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Ο ομόλογος μου, κύριος Αλτμάιερ, έδωσε πλήρη στήριξη τόσο στις προσπάθειες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, όσο και στις μεταρρυθμίσεις και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας να αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία πάει παρά πολύ καλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα από το αναμενόμενο. Ήταν μια πολύ καλή στιγμή για μας. Επίσης ότι παρά τον κορωνοϊο πολλές επιχειρήσεις συμμετείχαν και δεν ακύρωσαν, πράγμα για το οποίο υπήρχε πρέπει να σας πω ανησυχία, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ερώτηση: Σε ποιους τομείς μπορούμε να περιμένουμε τώρα άμεσα αποτελέσματα;

Απάντηση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και ο τουρισμός είναι άμεσες επενδύσεις.

«Όλα έχουν παγώσει»

Ερώτηση: Αναφερθήκατε νωρίτερα στον κορωνοϊό. Πόσο θα επηρεάσει τον επενδυτικό τομέα;

Απάντηση: Θέλω να είμαι ειλικρινής. Αυτήν τη στιγμή όλα έχουν παγώσει. Γιατί οι επενδυτές δεν κάνουν ταξίδια, τα στελέχη των τραπεζών δεν κάνουν ταξίδια. Η οικονομία λειτουργεί στα απολύτως απαραίτητα. Τίποτα πέραν αυτών. Διάφορα επενδυτικά σχέδια τα οποία είχαμε οργανώσει, και μάλιστα και εγκαίνια επενδυτικών σχημάτων, αναβλήθηκαν. Άρα, αυτοί οι δυο μήνες έμειναν αρνητικοί. Αν κρατήσει τόσο λίγο, πιστεύω ότι θα το «χωνέψουμε». Αν κρατήσει παραπάνω, τι να σας πω…

Ερώτηση: Πάντως το καλό πολιτικό κλίμα, όπως φάνηκε προχθες, ευνοεί τις επενδύσεις…

Απάντηση: Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει τόσο ενθαρρυντικές δηλώσεις από τις χθεσινές, σε όλα τα επίπεδα. Και στο μεταναστευτικό που μας καίει ήταν ξεκάθαροι, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να πουν κάτι παραπάνω.

Ερώτηση: Το μεταναστευτικό επηρεάζει την επενδυτική διάθεση προς την Ελλάδα;

Απάντηση: ´Όχι, διότι όσο φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο των συνόρων, μπορώ να σας πω ότι λύνει κι ένα πρόβλημα και μια ανησυχία που υπήρχε, γιατί δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και πολύ αποτελεσματική. Άρα, δεν θα ανησυχούσα για τις επενδύσεις ως προς το μεταναστευτικό, εφόσον ο κ. Ερντογάν κάνει πίσω κι αυτό σταματήσει. Εάν συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι…αλλά δεν το νομίζω. Ούτε την Τουρκία θα συνέφερε κάτι τέτοιο.

Ερώτηση: Είπατε στην ομιλία σας στο φόρουμ ότι υπάρχουν τομείς που δεν έχουν ανακαλυφθεί από την γερμανική επενδυτική επειχειρηματικότητα. Ποιοι είναι αυτοί;

Απάντηση: Η υψηλή τεχνολογία δείχνει ότι στην Ελλάδα έχει μια πολύ υψηλή δυναμική. Και υπάρχουν μερικές μικρές γερμανικές επενδύσεις, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας φαίνεται ότι έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης πολύ καινοτόμων παραγωγικών διαδικασιών. Εδώ θα μπορούσε η Γερμανία να προσφέρει σε τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία.

«Καταπληκτικό εάν έρθει η Μέρκελ στη ΔΕΘ»

Ερώτηση: Στο επενδυτικό φόρουμ διαφάνηκε ότι η κυρία Μερκελ προτίθεται να εγκαινιάσει τη φετινή ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες;

Απάντηση: Ξέρω ότι ο υπουργός Οικονομίας Αλτμάιερ θα έρθει, μου το επαναβεβαίωσε, άρα θα έχουμε υψηλόβαθμη εκπροσώπηση. Όμως κι εγώ παρατήρησα ότι όταν ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τη κυρία Μερκελ, ευμενώς χειροκρότησε, χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι της. Εάν έρθει η καγκελάριος θα είναι καταπληκτικό!

Ερώτηση: Χθες ο ομόλογός σας είπε ότι εάν έγραφε βιβλίο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, θα έβαζε τον τίτλο «´Ήταν από αγάπη». Εάν το γράφατε εσείς, τι τίτλο θα βάζατε;

Απάντηση: «Ελλάδα-Γερμανία, πάνε μαζί»

Ερώτηση: Σε όλα;

Απάντηση: Παρά τις πολλές μεταξύ μας παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών, πιστεύω ότι, μπορεί καμία φορά ο τρόπος των Γερμανών να είναι κάπως περίεργος, γιατί είναι έτσι η φύση τους, όμως αν μετρήσουμε στα αλήθεια ποιος μας στάθηκε πραγματικά, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν η Γερμανία.

Ερώτηση: Οφείλουμε δηλαδή χάρη στους Γερμανούς;

Απάντηση: Δεν θα έλεγα τη λέξη χάρη, αλλά τους οφείλουμε αναγνώριση ότι μας στάθηκαν. Και στα Eurogroup τελικά και στο να μείνουμε στο ευρώ μας στάθηκαν και στις επενδύσεις, όπου παρέμειναν στην Ελλάδα και δεν έφυγαν.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ