Νέα εβδομάδα με νέα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για μια ύστατη προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου του Brexit. Την ίδια ώρα η κρίση στους κόλπους των Συντηρητικών βαθαίνει ολοένα περισσότερο.Άλλη μία κρίσιμη εβδομάδα για την Τερέζα Μέι, αρχίζει σήμερα, αρχής γενομένης με τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στη Βουλή επί εναλλακτικών προτάσεων βουλευτών που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη. Στην πρώτη ψηφοφορία, την περασμένη Τετάρτη από τις οκτώ προτάσεις καμία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Η δημοφιλέστερη προβλέπει μόνιμη παραμονή στην τελωνιακή ένωση και φέρει την υπογραφή του βετεράνου Συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού, Κένεθ Κλαρκ. Με βάση τις αριθμητικές ισορροπίες και εκτός απροόπτου θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Προσωπικό στοίχημα της Μέι

Από κυβερνητικής πλευράς η Τερέζα Μέι έχει για πολλοστή φορά συνομιλίες με τους Προτεστάντες Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας (UKIP), σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει τους 10 βουλευτές τους να αποδεχθούν την συμφωνία της. Συμφωνία, που αν και έχει απορριφθεί τρεις φορές από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, η πρωθυπουργός θεωρεί ότι ακόμα υπάρχει έδαφος για τέταρτη απόπειρα και τελική έγκρισή της.

Κι ενώ η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει θέσει ως προσωπική αποστολή να διαχειριστεί μέχρι τέλους το τεράστιο θέμα του Brexit, εμμένοντας σε μια αντιδημοφιλή συμφωνία, που όμως είναι το μόνο επεξεργασμένο σχέδιο αποχώρησης και μελλοντικών σχέσεων με την Ευρώπη, υπογεγραμμένο και από τις Βρυξέλλες, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της διάσπασης.

Βαθιά κρίση στο Συντηρητικό Κόμμα

170 βουλευτές, μεταξύ αυτών και υπουργοί υπέγραψαν επιστολή προς την Πρωθυπουργό, με την οποία της ζητούν να ξαναβάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Όλο και περισσότεροι Τόρηδες βουλευτές, στρέφονται προς την σκληρή αποχώρηση, υποτασσόμενοι στις βουλές των τοπικών οργανώσεων στις οποίες έχουν προσχωρήσει πρώην ψηφοφόροι του UKIP, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τις ισορροπίες σε τοπικό επίπεδο.

Οι 170 υπογράφοντες την επιστολή φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους γι αυτό και ενδίδουν στην αδιάλλακτη και αντιδραστική μάζα που οι εκάστοτε ηγεσίες τους δημιούργησαν. Αιτία γι αυτό είναι ότι οι ηγεσίες των Τόρηδων αλλά και εν μέρει και των Εργατικών απέφυγαν να εμπλακούν σε μια βαθύτερη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για το τι συμβολίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την Μάργκαρετ Θάτσερ και έπειτα επί σχεδόν σαράντα χρόνια οι πάντες επικεντρώνονται στα οικονομικά οφέλη και όχι σε κάτι βαθύτερο που αντιπροσωπεύει η ενωμένη Ευρώπη.

Το άκαιρο δημοψήφισμα του Ντέιβιντ Κάμερον έβγαλε στην επιφάνεια τον πόλεμο χαμηλής έντασης που μαινόταν επί δεκαετίες στο Συντηρητικό Κόμμα για το θέμα της Ευρώπης. Το παραδοσιακό κόμμα των επιχειρήσεων χάρη στην αντιευρωπαϊκή εμμονή του άλλαξε ριζικά την ταυτότητα του και έφερε μια ολόκληρη χώρα μπροστά στο αδιέξοδο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ