H υπ. Άμυνας της Γερμανίας Λάμπρεχτ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «σκανδαλάκι», χωρίς να έχει παρανομήσει: ο γιος της χρησιμοποιούσε στρατιωτικό ελικόπτερο για ιδιωτικές μετακινήσεις.Στα μέσα Απριλίου η γερμανική ιστοσελίδα Business Insider ανέφερε ότι τις ημέρες του Πάσχα η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ έκανε σύντομες διακοπές στο νησί Ζυλτ της Βόρειας Θάλασσας. Μέχρι εδώ τίποτα το μεμπτό, αν και θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ότι οι διακοπές δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για έναν υπουργό Άμυνας σε μία συγκυρία που η Ευρώπη απειλείται με γενικευμένη σύρραξη. Μαζί της ήταν και ο 21χρονος γιος της, Αλεξάντερ, ο οποίος πέταξε μέχρι το Ζυλτ χρησιμοποιώντας ελικόπτερο τύπου Cougar της «Λουφτβάφε», της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Στις 15 Απριλίου δημοσίευσε μάλιστα χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το ελικόπτερο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ευχόμενος «Καλό Πάσχα». Το Business Insider υπολογίζει ότι μία ώρα πτήσης με το Cougar στοιχίζει 5.300 ευρώ.

Μήπως εδώ υπάρχει κάτι μεμπτό; Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο τα πτητικά μέσα της Λουφτβάφε επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο καγκελάριος, υπουργοί και ο πρόεδρος της Βουλής ή της Άνω Βουλής, αλλά μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. «Καλεσμένοι» επιτρέπεται να συνταξιδεύουν δωρεάν, εφόσον συνοδεύουν τον πρόεδρο της χώρας, τον καγκελάριο ή τον υπουργό Εξωτερικών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο το 30% του αντιτίμου που προβλέπεται για μία πτήση της Lufthansa στο ίδιο δρομολόγιο. Η κυρία Λάμπρεχτ δηλώνει ότι κατέβαλε το προβλεπόμενο αντίτιμο και κανείς δεν υποστηρίζει το αντίθετο.

Άλλα επτά ταξίδια στο παρελθόν

Όπως ανέφερε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) η υπουργός είχε αναχωρήσει ήδη την Μεγάλη Τετάρτη από το Βερολίνο, μαζί με τον γιό της, για να επισκεφθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, στη βόρεια Γερμανία. Στη συνέχεια πέταξε για ολιγοήμερες διακοπές στο νησί Ζυλτ. Κατά πάσα πιθανότητα η χρήση στρατιωτικού ελικοπτέρου ήταν η πιο πρακτική λύση, προκειμένου να χωρέσουν όλα – οι επίσημες υποχρεώσεις, αλλά και οι διακοπές – στο επιβαρυμένο πρόγραμμα των ημερών του Πάσχα. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι «όλα έγιναν σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες οδηγίες» και η υπουργός κατέβαλε το προβλεπόμενο αντίτιμο. Στη συνέχεια πάντως η εφημερίδα Bild έψαξε και βρήκε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η Κριστίνε Λάμπρεχτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, ο γιος της είχε συνταξιδέψει με την «επίσημη αποστολή» της υπουργού σε άλλες επτά περιπτώσεις, πάντα καταβάλλοντας το προβλεπόμενο κόστος. Πρόκειται για υπηρεσιακά ταξίδια στη Λιουμπλιάνα, το Ελσίνκι, το Λιχτενστάïν, τη Λισαβόνα, το Λουξεμβούργο, το Παρίσι και την Πράγα.

Εδώ αρχίζουν να ακούγονται οι πρώτες φωνές με κριτική διάθεση. Ο Τόρστεν Φράι, ηγετικό στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της αντιπολίτευσης, δηλώνει στην Bild ότι «η υπουργός Άμυνας, ως έχουσα το γενικό πρόσταγμα στις ένοπλες δυνάμεις, θα έπρεπε να επιδεικνύει περισσότερo τακτ και να μην συγχέει τη Λουφτβάφε με τη Λουφτχάνσα», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν πράγματα που απαγορεύονται και υπάρχουν πράγματα που απλώς δεν τα κάνει κανείς…» Για ένα «ασυνήθιστο περιστατικό» κάνει λόγο η επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή, Μαρί-Άγκνες Στρακ- Τσίμερμαν. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι η υπόθεση αυτή από μόνη της δεν μπορεί να «αγγίξει» την υπουργό Άμυνας. Ωστόσο, επισημαίνει σχολιαστής της δημόσιας τηλεόρασης (ARD), «εάν η υπουργός βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ανακαλέσει έστω και μία λέξη από τα όσα δηλώνει σήμερα, θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ