Μυστηριώδης εξαφάνιση ή στυγνή δολοφονία με πολιτικά κίνητρα; Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Kασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.Μοιάζει με κινηματογραφικό θρίλερ, αλλά είναι η πραγματικότητα: πριν από μία εβδομάδα ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος με κριτική στάση απέναντι στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκε το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοείται. Τους τελευταίους μήνες ο Κασόγκι είχε ασκήσει προσωπική κριτική στον διάδοχο του θρόνου Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Δεν αποκλείεται να πλήρωσε με τη ζωή του την κριτική αυτή, υποστηρίζει ο Τουράν Κισλακτσί από τον Τουρκοαραβικό Δημοσιογραφικό Σύνδεσμο με έδρα την Κωνσταντινούπολη. "Είναι γνωστό ότι ο βασιλικός οίκος της Σαουδικής Αραβίας δεν ανέχεται την κριτική. Ο Τζαμάλ Κασόγκι είχε ζητήσει δημοσίως το τέλος του πολέμου στην Υεμένη και έλεγε και ο ίδιος ότι του ασκούσαν πιέσεις να σταματήσει την κριτική του- πιέσεις που προέρχονταν όχι μόνο από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα", λέει ο Κισλακτσί.

Πηγές της τουρκικής αστυνομίας εκτιμούν ότι ο ηλικίας 59 ετών δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι για τον σκοπό αυτό είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη ομάδα εκτελεστών, συνολικά 15 άτομα, που μοιράστηκε σε δύο διαφορετικές πτήσεις, και εμφανίστηκε στο προξενείο λίγο μετά την άφιξη του ίδιου του Κασόγκι. Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος διαισθανόταν τον κίνδυνο, αλλά έπρεπε να επισκεφθεί το προξενείο γιατί ήθελε να αρραβωνιαστεί και χρειαζόταν τα απαραίτητα έγγραφα.

Παρέμβαση Ερντογάν στην υπόθεση Κασόγκι

Λίγο πριν αναχωρήσει για το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ο Κασόγκι έλεγε στη σύντροφό του ότι, σε περίπτωση που του συμβεί κάτι, θα πρέπει να ειδοποιήσει έναν σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και τελικά έτσι έγινε. Στο μεταξύ ο ίδιος ο Ερντογάν παρενέβη στην υποθεση Κασόγκι για να δηλώσει τα εξής: "Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Γνώριζα πολλά χρόνια τον κ. Κασόγκι ως δημοσιογράφο και φίλο. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ας ελπίσουμε να μη συνέβη όντως αυτό που όλοι φοβόμαστε".

Αυτό που όλοι φοβούνται είναι ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Οι υποψίες ενισχύονται από την εκτίμηση ότι οι 15 Σαουδάραβες που εμφανίστηκαν στο προξενείο λίγο μετά τον ίδιο τον Κασόγκι μάλλον εγκατέλειψαν το κτίριο αλλά και την Τουρκία, την ίδια μέρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η έρευνα συνεχίζεται και οι αστυνομικοί εξετάζουν προσεκτικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας έξω από το προξενείο, καθώς και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. "Ως πρόεδρος της Τουρκίας παρακολουθώ την υπόθεση. Σας διαβεβαιώνω ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη θα μάθει τι ακριβώς συνέβη", λέει ο Ερντογάν.

Η εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας

Οι ίδιοι οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται ότι ο Κασόγκι αποχώρησε σώος και αβλαβής από το προξενείο και καλούν τις τουρκικές αρχές, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης να επισκεφθούν το κτίριο για να εξακριβώσουν την αλήθεια. Όλα δείχνουν ότι οι κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει εικόνες από την άφιξη, αλλά όχι και από την υποτιθέμενη αποχώρηση του δημοσιογράφου. Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι οι Σαουδάραβες φρόντισαν να απομακρύνουν τη σωρό του Κασόγκι χωρις να κινήσουν αμέσως υποψίες. Αλλά μέχρι σήμερα ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Σαουδάραβες έχουν παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις για τα όσα ισχυρίζονται.

Κάριν Σεντς (ARD), Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ