47 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ακόμα στο σκάφος Sea Watch 3 έξω από το λιμάνι των Συρακουσών στη Σικελία. Η ιταλική ακτοφυλακή απαγόρευσε σε οποιοδήποτε πλεούμενο να πλησιάσει Sea Watch 3.Η ιταλική ακτοφυλακή απαγόρευσε σήμερα σε οποιοδήποτε πλεούμενο να πλησιάσει στο σκάφος του Sea Watch 3 διότι χθες τρεις ιταλοί βουλευτές (της αριστεράς, της Φόρτσα Ιτάλια και των ριζοσπαστών), ανέβηκαν στο πλοίο και ζήτησαν να μπορέσουν να αποβιβαστούν το γρηγορότερο δυνατό οι μετανάστες. Πολλοί έπεσαν θύματα κακοποίησης στη Λιβύη και τώρα δεν μπορούν να προστατευθούν επαρκώς από τις ακραίες καιρικές συνθήκες διότι το πλοίο της ΜΚΟ είναι πολύ μικρό.

Η γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης όμως προς το παρόν, παραμένει η ίδια.

Τα Πέντε Αστέρια με τον αρχηγό τους και υπουργό Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο ζητούν να μεταφερθούν οι σαράντα επτά πρόσφυγες και μετανάστες στην Ολλανδία διότι το συγκεκριμένο πλοίο φέρει την σημαία της. Κάτι που δεν φαίνεται, βέβαια, να είναι εφικτό.

Στη δικαιοσύνη ο Σαλβίνι;

Ο δε υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι επιμένει ότι «μόνον σταματώντας τις αναχωρήσεις των μεταναστών θα μπορέσουν να μειωθούν και οι θάνατοι». Και κάνει γνωστό ότι τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Αφρική για συμφωνίες και συνομιλίες με κυβερνήσεις διαφόρων χωρών . Όλη η ιταλική αντιπολίτευση όμως ζητά με έμφαση να μπορέσουν να κατέβουν στην στεριά οι νέοι αυτοί «απελπισμένοι της θάλασσας».

Η δε Εισαγγελία της Σικελίας στην Κατάνη εξετάζει το όλο θέμα για να διαπιστώσει αν η κυβέρνηση έχει παραβιάσει τον νόμο διότι ο Σαλβίνι τον περασμένο Αύγουστο είχε απαγορεύσει επί δέκα ημέρες σε εκατόν εβδομήντα επτά μετανάστες του πλοίου Diciotti, να αποβιβαστούν. Τώρα, οι εισαγγελείς ζητούν την παραπομπή του σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας ενήλικων και ανηλίκων.

Θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά η Γερουσία με ειδική ψηφοφορία. Τα Πέντε Αστέρια, όμως, έκαναν ήδη γνωστό ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του γραμματέα της Λέγκα. «Για να μπορέσει να αποδείξει με τον τρόπο αυτό, ότι είναι αθώος» είναι η όλη, επίσημη λογική…

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ