Του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για την Ελληνική Προεδρία. Επιμέλεια αφιερώματος: Βαγγέλης Πάλλας.

Στην 01.01.14. η  Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη κατά σειρά προεδρία που ασκεί η Ελληνική Δημοκρατία μετά την ένταξή της  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Ο συνεργάτης μας Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος, επιμελείται μια σειρά άρθρων από Έλληνες Ευρωβουλευτές- και Γερμανούς με θέμα: «Ελληνική Προεδρία 2014».  Τι περιμένει η Ελλάδα; Παράλληλα ο κ. Πάλλας έχει διαπιστευθεί ο ίδιος και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών, προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά τις εργασίες της Ελληνικής Προεδρίας. Σήμερα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ δημοσιεύει άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

“Η Ελλάδα ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα στα καθήκοντά της ως Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Είναι η πέμπτη φορά, άλλωστε, που η χώρα μας ασκεί την Προεδρία και θεωρώ ότι ορθά η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να την ασκήσει με περιορισμένο προϋπολογισμό. Η επιλογή αυτή σαφώς και επιβάλλεται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και ένα μήνυμα οικονομίας σε καιρούς δύσκολους για ολόκληρη την Ένωση.
Προφανώς, θεωρώ εντελώς απαράδεκτες ορισμένες απόψεις που διατυπώθηκαν από συντηρητικούς κύκλους σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα όφειλε να παραιτηθεί από την άσκηση της Προεδρίας, λόγω της κρίσης. Τα κράτη-μέλη είναι ισότιμα και, φυσικά, δεν νοείται οι αρμοδιότητες και τα δικαιώματά τους να συναρτώνται με την οικονομική τους κατάσταση.
Ως γνωστόν, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος της Προεδρίας περιορίσθηκαν αισθητά. Σήμερα, η ατζέντα της Ένωσης και της ευρωζώνης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Υψηλή Εκπρόσωπο, τον πρόεδρο του Eurogroup και από την τρόικα των προεδριών. Είναι βέβαια εύλογο κάθε Προεδρία να φιλοδοξεί να συμβάλει κατά το δυνατό περισσότερο και αυτή, όμως οι υπερβολικές προσδοκίες και εξαγγελίες αντανακλούν συνήθως περισσότερο επικοινωνιακές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων παρά έχουν σχέση με την ουσία.
Παρ’ όλα αυτά, η Προεδρία μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση σημαντικών θεμάτων. Στη συγκυρία της κρίσης της ΕΕ και των μεγάλων συζητήσεων για την υπέρβασή της, ενόψει μάλιστα και των προσεχών ευρωεκλογών που ίσως να αποτελέσουν στιγμή αλήθειας για την Ενωμένη Ευρώπη, περιμένει κανείς από την Προεδρία να εμφυσήσει στους θεσμούς μια μεγαλύτερη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, όπως και της ανάγκης να εγκαταλειφθεί η γραφειοκρατική αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων στρατηγικού χαρακτήρα που πλέον μας απασχολούν. Ο στόχος είναι η Ένωση και οι πολιτικές της να ξαναγίνουν ελκτικές για τον πολίτη, δίνοντας λύσεις, ανοίγοντας δρόμους και ξαναζωντανεύοντας την ευρωπαϊκή ιδέα.
Υπό την έννοια αυτή, η Δημοκρατική Αριστερά θα ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση έναν πιο ενεργό ευρωπαϊκό ρόλο. Όπως στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φαίνεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα και αδυνατεί να επεξεργασθεί μια εθνική στρατηγική για την έξοδό από την κρίση, έτσι φοβάμαι πως και στην Ευρώπη ακολουθεί παθητική στάση και δεν ασκεί, ως Προεδρία, τον πλήρη ρόλο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, παρεμβαίνοντας, όπως και θα μπορούσε, περισσότερο ενεργά στις ευρωπαϊκές διεργασίες.
Οι τέσσερεις μεγάλες προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας  (ανάπτυξη/απασχόληση/ συνοχή, εμβάθυνση/ολοκλήρωση ευρωζώνης/ΟΝΕ, μετανάστευση/σύνορα/κινητικότητα και θαλάσσιες πολιτικές) καλύπτουν πράγματι κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη, όπως εξάλλου και για τη χώρα μου. Από τη σκοπιά μας, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

Ως προς την ανάπτυξη και την απασχόληση, εδώ και χρόνια διατυπώνονται διάφορα φιλόδοξα και οραματικά, αλλά, πρακτικά, γίνονται ελάχιστα, την ώρα που η ανεργία στην Ευρώπη –και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα- κινείται σε επίπεδα απαράδεκτα. Αναμένουμε από την Ε.Ε. πολύ πιο τολμηρά βήματα. Η Προεδρία θα κριθεί εν πολλοίς από τη συμβολή της σ’ αυτό.

Ως προς την εμβάθυνση, την υποστηρίζουμε απολύτως, καθώς πιστεύουμε ότι οι περιστάσεις απαιτούν περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Δεν υποστηρίζουμε, ωστόσο, την κατεύθυνση που έχει πάρει, με κυρίαρχη τη δημοσιονομική διάσταση, ατροφική τη συνοχή και σαφώς υποδεέστερους των απαιτούμενων τους δημοκρατικούς ελέγχους. Αναμένουμε από την ελληνική Προεδρία να αξιοποιήσει τις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση της ευρωζώνης, ώστε να δοθεί ώθηση με μέτρα, που θα αντιμετωπίσουν τις σημερινές στρεβλώσεις.
Τα ζητήματα μετανάστευσης, συνόρων και κινητικότητας, απασχολούν έντονα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την Ελλάδα. Ο δεξιός λαϊκισμός τα εκμεταλλεύεται και ετοιμάζει έφοδο για το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να δράσουν αποτελεσματικά, αποδεικνύοντας, με τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους  προς τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, με σεβασμό στις ανθρωπιστικές αξίες.  Δυστυχώς, εν προκειμένω, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής, πράγμα διπλά ατυχές τώρα που ασκεί την Προεδρία.
Τέλος, οι θαλάσσιες πολιτικές ενδιαφέρουν φυσικά τη χώρα μου που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλα τα κράτη μέλη. Νομίζω πως εδώ η προεδρία θα μπορέσει να αξιοποιήσει τη δουλειά που κάνει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, με πρωτοβουλίες όπως αυτή της Αδριατικής και του Ιονίου.
Η ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μια από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή πορεία της Ευρώπης, με τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, την αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, την εξασθένιση της αλληλεγγύης και την αναδίπλωση σε εθνικισμούς οδηγεί στην απαξίωση της ευρωπαϊκής ιδέας στα μάτια των πολιτών.
Η εικόνα αυτή επείγει να αντιστραφεί. Αυτή τη μάχη δίνουμε στις ερχόμενες ευρωεκλογές εμείς οι δημοκράτες σοσιαλιστές που πιστεύουμε στην ανάγκη μιας Ευρώπης αλληλέγγυας, ανοιχτής και δημοκρατικής”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ