Ο δρόμος είναι ελεύθερος για μια ακόμη δίκη κατά του δεξιού λαϊκιστή Ματέο Σαλβίνι, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας. Βρίσκεται στο στόχαστρο της εισαγγελίας για στέρηση ελευθερίας μεταναστών.Ο Ματτέο Σαλβίνι δεν κατάφερε να πείσει τους ιταλούς γερουσιαστές ότι έδρασε για να υπερασπιστεί το γενικότερο συμφέρον της Ιταλίας. Το σενάριο της «έξωθεν απειλής», δεν υιοθετήθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός της Λέγκα, παραπέμφθηκε σε δίκη για στέρηση της ελευθερίας των εκατόν εξήντα τεσσάρων μεταναστών που επέβαιναν, πριν από ένα χρόνο, στο πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms. Επί δεκαεννέα ημέρες, παρά το ότι πολλοί επιβάτες του πλοίου ήταν σε ακραία ψυχολογική κατάσταση και προσπάθησαν ακόμη και να φτάνουν στην ξηρά κολυμπώντας, ο «ισχυρός άνδρας» της Λέγκα και τότε υπουργός Εσωτερικών αρνήθηκε να δώσει την αναγκαία άδεια για ελλιμενισμό.

«Στήριξε τη στάση μου ολόκληρη η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων», επιμένει ο Σαλβίνι. Αλλά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το αρνείται κατηγορηματικά. Για να καθίσει στο εδώλιο ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών, χρειάζεται μια ακόμη απόφαση των δικαστικών της Σικελίας. Αλλά η τελική παραπομπή του θεωρείται πλέον περισσότερο από πιθανή.

Πάντως, για να του στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, χρειάζεται οριστική καταδικαστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται, σίγουρα, για άμεση εξέλιξη.

Φθίνουσα πολιτική πορεία

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα. Η ακροδεξιά σύμμαχός του Τζόρτζια Μελόνι, των Αδελφών της Ιταλίας, αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά της σε βάρος της Λέγκα. Αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα του ο Σαλβίνι απειλείται από τον περιφερειάρχη του Βένετο Λούκα Τζάια, ο οποίος είναι σαφές ότι διεκδικεί την ηγεσία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης Open Arms δηλαδή μπορεί να μετατραπεί σε καθοριστικό στοιχείο μιας φθίνουσας πορείας που έχει ήδη αρχίσει. Και αν όντως η σημερινή κυβέρνηση των «πεντάστερων» και της κεντροαριστεράς καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά μέχρι το 2023, όταν κανονικά λήγει η νομοθετική περίοδος, ο Ματέο Σαλβίνι μπορεί να αναγκαστεί πράγματι να αλλάξει τον επαγγελματικό του προσανατολισμό.

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ