Την άσκηση παρακολούθησε ο συνεργάτης μας Βαγγέλης Πάλλας – δημοσιογράφος.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο παρέστη στην ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών (Distinguished Visitors Day) της άσκησης pallas21 του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC. Η άσκηση διεξάγεται στην περιοχή της Νέας Σάντα Κιλκίς από 8 έως 18 Οκτωβρίου με σκοπό την προετοιμασία αξιολόγησης – πιστοποίησης του σχηματισμού ενόψει της διάθεσης του στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στα πλαίσια αυτά το HELBROC BG θα μπορεί να αναλαμβάνει, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στα πλαίσια απόφασης του ΟΗΕ, επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικότερα επιχειρήσεις παροχής Ανθρωπιστικής βοήθειας (Humanitarian Assistance) και Εκκένωσης Άμαχου πληθυσμού (Evacuational Operations). Την άσκηση, στην οποία έλαβε μέρος προσωπικό από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Κύπρο, παρακολούθησε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Στρατηγός Simeon Simeonov, καθώς και αντιπροσωπείες από τις συμμετέχουσες χώρες.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ HELBROC
(EU HELBROC BATTLEGROUP)

Ο Σχηματισμός Μάχης ΕΕ (EU BG) είναι η Στρατιωτική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσης. Είναι ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ταχέως αναπτυσσόμενο και συνεκτικό σύνολο δύναμης, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή άλλων κρατών σε μικρότερη αναλογία. Στηρίζεται σε δυνάμεις και μέσα που τηρούνται σε υψηλή ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν αποστολή μέσα σε 5-10 ημέρες, από τη λήψη απόφασης της ΕΕ, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Το Νοέμβριο του 2006 στις Βρυξέλλες, υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία του Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης, από τους ΥΕΘΑ των συμμετεχουσών χωρών; Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία. Από τα αρχικά των χωρών αυτών δημιουργήθηκε το όνομα HELBROC. Προ 4ετίας δήλωσε επιθυμία συμμετοχής και η Ουκρανία και η συμμετοχή της έγινε δεκτή.
Αν και στο στρατιωτικό σκέλος της ΕΕ έχουν οργανωθεί άλλοι 3 Σχηματισμοί Μάχης από «συνασπισμούς» άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών (ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ένας κάθε εξάμηνο εκ περιτροπής κάθε 2 χρόνια), ο ΣΜ HELBROC κατέχει ιδιαίτερη σημαντικότητα, λόγω της ευαίσθητης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, η οποία προΐσταται. Για το λόγο αυτό, αρκετές χώρες (κυρίως της Βαλκανικής) έχουν εκδηλώσει την τελευταία 2ετία, ενδιαφέρον συμμετοχής στο HELBROC και βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων στο επίπεδο της ΕΕ.
Ο Σχηματισμός Μάχης, που είναι οργανωμένος με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα, τελεί σε φάση προετοιμασίας και ετοιμότητας κάθε 2 χρόνια από το 2007 και έχει ήδη προβλεφθεί η ενεργοποίηση του μέχρι και το 2018. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση μιας Διακλαδικής και Πολυεθνικής άσκησης κάθε 2 χρόνια, στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς, καθώς και την υλοποίηση διαφόρων συσκέψεων και σεμιναρίων σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην έδρα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα, με συμμετοχή προσωπικού από όλες τις συμμετέχουσες χώρες και από το EUMS (Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ).
Πλέον της ανάδειξης της Ελλάδας από την εν λόγω δραστηριότητα, πολλά είναι τα οφέλη που αποκομίζει και η Αντιπεριφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Αναδεικνύεται η περιοχή μας σε όλη την Ευρώπη και δηλώνει τη σημαντικότητα του έργου που διεξάγεται, τόσο από τους στρατιωτικούς όσο και από τους πολιτικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, οι οποίοι συμβάλλουν με κάθε δυνατό μέσο για την παρουσίαση της καλύτερης εικόνας της περιοχής και κατ’ επέκταση της χώρας. Επιπλέον η παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας σε κάθε διεξαγωγή της Πολυεθνικής και Διακλαδικής άσκησης, καθώς και η υψηλή επάνδρωση της Ταξιαρχίας με τη συνεχή ανάθεση παρόμοιων δραστηριοτήτων, υποδηλώνει κάθε φορά, κυρίως προς τις γείτονες χώρες, την επικέντρωση της προσοχής του ΥΠΕΘΑ στην Ταξιαρχία, αλλά και στην κοινωνία του Κιλκίς, καθιστώντας την περιοχή μείζονος σημασίας και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, καθώς συμμετέχει ενεργά, έμμεσα ή άμεσα, σε κάθε δραστηριότητα και τα οφέλη που αποκομίζει είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα κατά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα.
ΤΑΛΩΣ
Ο Τάλως ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Σχετικά με την προέλευση του, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πιο γνωστή, από τον Απολλόδωρο, υποστηρίζει πως τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στο βασιλιά Μίνωα για να προστατεύει την Κρήτη. Γύριζε τις ακτές του νησιού τρεις φορές τη μέρα και κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του με φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.

Φωτό πηγή: http://www.geetha.mil.gr/media/anakoinoseis/2013/17-10-talos/album/index.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ