Μήνυμα ενότητας και κοινής απάντησης στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις αναμένεται να στείλουν σήμερα αργά το απόγευμα από το Σιμπίου της Ρουμανίας, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η σημερινή μέρα έχει συμβολικό χαρακτήρα και δεν επελέγη τυχαία, δεδομένου ότι σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια έγινε η ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, από τη μετεξέλιξη της οποίας προέκυψε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη διακήρυξη του Σιμπίου οι «27» θα προβάλουν την ενότητά και αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων σε σχέση με την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, την περαιτέρω ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης ή ακόμη τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Οι ηγέτες θα έχουν επίσης μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό μορφή σύστασης, η οποία αφορά το λεγόμενο στρατηγικό θεματολόγιο, δηλαδή έναν κατάλογο με τις προτεραιότητες της ΕΕ την περίοδο 2019-2024. Οι προτεραιότητες αυτές, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες βδομάδες και θα υιοθετηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 και 21 Ιουνίου.

Οι νέοι πρόεδροι των ευρωπαϊκών οργάνων

Το τρίτο θέμα της συνεδρίασης έχει να κάνει με την επιλογή των προσώπων που θα διαδεχθούν μέσα στο έτος τους Προέδρους της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι. Η θητεία των τεσσάρων Ευρωπαίων ανώτατων αξιωματούχων τελειώνει εντός τους έτους.

Στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα γίνει επίσημη συζήτηση με αναφορές σε ονόματα υποψηφίων, ωστόσο θα συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε τουλάχιστον μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί και από την Ευρωβουλή εντός του Ιουλίου. Η θητεία της νέας Κομισιόν θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ