Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αρχές για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και των τραυματισμό δεκατριών.Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν πάνω από 350 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και μέλη των ειδικών δυνάμεων αλλά και του στρατού. Στη Γαλλία έχει σημάνει στο μεταξύ το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί αφού ήταν «γνωστός» στις αρχές για ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 29χρονο, γεννημένο στο Στρασβούργο. Είχε μάλιστα καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ζίνγκεν όπου κρίθηκε ένοχος για κλοπή. Αφού εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του επεβλήθη, απελάθη το 2017 στη Γαλλία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δράστης διέφυγε τις πρωινές ώρες της Τρίτης κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του. Οι πληροφορίες για το αντικείμενο των ερευνών είναι όμως συγκεχυμένες. Άλλες αναφέρουν ότι η αστυνομία των αναζητούσε για ένοπλη ληστεία και άλλες πηγές κάνουν λόγο για έρευνες στο πλαίσιο απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Μάας: Πράξη δειλίας

Πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης και αλληλεγγύης καταφθάνουν την ίδια ώρα από το εξωτερικό. «Συγκλονισμένος για τη φρικτή είδηση από το Στρασβούργο», δήλωσε επίσης μέσω Twitter o γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας: «Όποιο κι αν είναι το κίνητρο πίσω από τις σφαίρες: Θρηνούμε για τα θύματα και οι σκέψεις και ευχές μας είναι στους τραυματίες».

«Βαθιά συγκλονισμένος» για την επίθεση δήλωσε επίσης μέσω Twitter και ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, κάνοντας λόγο για μια «δειλή πράξη». Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους γάλλους φίλους.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία αναθεώρησε την ταξιδιωτική της οδηγία για τη Γαλλία, καλώντας τους ταξιδιώτες να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας».

Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει γίνει συχνά στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Από τις αρχές του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 240 άνθρωποι.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου είναι από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Εδώ και καιρό θεωρούνταν πιθανός στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Κώστας Συμεωνίδης (afpd, Bild.de, dpa)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ