Μεγάλη έκπληξη στον τελικό του κυπέλου Γερμανίας με την Άϊντραχτ Φραγκφούρτης να σαρώνει τη μάλλον κουρασμένη Μπάγερν Μονάχου. Εντυπωσιακό fair play από τους ηττημένους, παρά τα λάθη της διαιτησίας.Πανηγυρικές κραυγές και συνθήματα συνοδεύουν το μπουγέλο για τον προπονητή της νίκης: έξι παίκτες της Άιντραχτ Φραγκφούρτης εισβάλλουν στην αίθουσα που γίνεται η συνέντευξη τύπου και περιλούζουν με μπύρα τον Νίκο Κόβατς, ο οποίος απλώς βγάζει το σακάκι και ούτε καν τη γραβάτα του. Μία σκηνή που όλοι θα θεωρούσαν αδιανόητη το πρωί του Σαββάτου. Κι όμως, υπό τις οδηγίες του Κόβατς, ο Άϊντραχτ, μία ομάδα που μόλις πριν από δύο χρόνια πάλευε για την παραμονή στην Μπούντεσλιγκα, αποδείχθηκε πιο Μπάγερν από την πραγματική Μπάγερν και την κέρδισε με 3-1 στον τελικό του κυπέλου Γερμανίας που έγινε, όπως κάθε χρόνο, στο Βερολίνο.

"Είμαι ευχαριστημένος, ευτυχισμένος και υπερήφανος για τα παιδιά, την ομάδα και τους οπαδούς μας που είχαν πιστέψει στη νίκη" πρόλαβε να δηλώσει ο Νίκο Κόβατς. Δεν ήταν μία απλή νίκη. Με ιδανική τακτική και απίστευτο πάθος η Άιντραχτ χάλασε το πάρτι της Μπάγερν, που μετά το πρωτάθλημα ήθελε να κατακτήσει και το κύπελλο Γερμανίας. Και όλοι περίμεναν ότι αυτό θα γίνει. Αλλά η Άϊντραχτ έδωσε τη δική της απάντηση με δύο γκολ του Ρέμπιτς και ένα του Γκεσίνοβιτς, και ενώ η Μπάγερν είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα σε 1-1 με τον «συνήθη ύποπτο» Λεβαντόφσκι.

Ψυχραιμία ακόμα και για τη διαιτησία…

Η αλήθεια είναι ότι η Άϊντραχτ φάνηκε να ευνοείται από μία απόφαση του διαιτητή, ο οποίος στις καθυστερήσεις και ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της, δεν έδωσε ένα μάλλον καθαρό πέναλτι στη Μπάγερν, αν και ξαναείδε σε βίντεο την επίμαχη φάση. Τελικά οι Βαυαροί όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν, αλλά δέχθηκαν και τρίτο γκολ στην αμέσως απόμενη "κόντρα". Αμφιβολίες υπήρχαν ακόμη και για το 2-1 του Ρέμπιτς, αλλά και πάλι ο διαιτητής δεν ευνόησε το φαβορί, δηλαδή την ομάδα του Μονάχου. Οι δημοσιογράφοι δεν παρέλειψαν να ρωτήσουν για όλα αυτά τον Νίκο Κόβατς, ο οποίος απάντησε με την ψυχραιμία του νικητή, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι η Μπάγερν έχει δίκιο να φωνάζει για πέναλτι: "Η χρήση του βίντεο είναι πάντα δύσκολη, ιδιαίτερα όταν η απόφαση δεν σε ευνοεί" είπε. "Χαίρομαι που ο διαιτητής αποφάσισε δύο φορές υπέρ μας, αν και πρέπει να πω ότι τη δεύτερη φορά, θα μπορούσε, θα έπρεπε μάλλον, να δώσει πέναλτι. Αλλά η τύχη ευνοεί τους ικανούς. Είμαστε τυχεροί νικητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το αξίζαμε…»

Το ασυνήθιστο της υπόθεσης είναι ότι ο προπονητής της Άιντραχτ μετά τον θρίαμβο του Σαββάτου αναλαμβάνει τη Μπάγερν. Αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων και κανείς δεν τολμά να διατυπώσει υπονοούμενα μετά τον χθεσινό παιχνίδι. Το αντίθετο μάλλον: ολόκληρη η ποδοσφαιρική Γερμανία θαυμάζει την Άϊντραχτ γιατί απέδειξε ότι μία ομάδα που τα δίνει όλα μπορεί να υποτάξει ακόμη και τη Μπάγερν, αν όχι για πάντα, τουλάχιστον για μία μέρα, για έναν κρίσιμο τελικό.

Fair play και …φιλοσοφία από Χέινκες

Το παραδέχθηκε άλλωστε, εμμέσως, και ο προπονητής της Μπάγερν Γιουπ Χέινκες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ως εξής: «Είναι κρίμα. Αλλά όταν είσαι σε έναν τελικό κυπέλου πρέπει να τα δίνεις όλα, να δείχνεις την ποιότητα που έχεις ως ομάδα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Σήμερα δεν καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό για ενενήντα λεπτά. Είμαστε και λίγο άτυχοι βέβαια, αλλά αυτό δεν μειώνει τη νίκη της Άϊντραχτ».

Αδιαμφισβήτητη είναι πλέον και η αξία του Γιουπ Χέινκες. Στα 73 του χρόνια ο άλλοτε θρυλικός παίκτης της Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ όχι μόνο παραμένει μάχιμος, αλλά παίρνει ένα ακόμη πρωτάθλημα με τη Μπάγερν, με την οποία σημειωτέον έχει κατακτήσει και το Τσάμπιονς Λιγκ. Λένε ότι θα μπορούσε να μείνει κι άλλο, ότι η Μπάγερν του είχε κάνει σχετική πρόταση, αλλά εκείνος επέλεξε να αποχωρήσει. Κι όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν τι θα κάνει από δω και πέρα, απάντησε συγκινημένος, φιλοσοφημένος, αλλά και πολύ ευθύς:«Στα 73 σου δεν ξέρεις πόσο θα ζήσεις ακόμη, οπότε από εβδομάδα θέλω να απολαύσω λίγο τη ζωή μου. Ήμουν τόσα χρόνια στο υπέροχο Μόναχο, αλλά δεν έχω δει καθόλου ούτε την πόλη, ούτε τα προάστια. Είχα μόνο τη δουλειά μου. Αν θέλεις να πετύχεις σήμερα, δεν γίνεται αλλιώς…»

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ