Στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΡΩΜΙΟΙ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ (1830-1914)».

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιείται με την συνεργασία του Συλλόγου Δημοσιογράφων της Τουρκίας με την Οι.Ομ.Κω.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν με μια σύντομη ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Δημοσιογράφων της Τουρκίας κ. Ορχάν Ερίντς, του προέδρου της Οι.Ομ.Κω κ. Νικόλαο Ουζούνογλου και του εκπροσώπου των Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων  στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα. Την εκδήλωση τίμησαν με την  παρουσία τους:  η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός  Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο  Γενικός Πρόξενος  της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, η Εκπρόσωπος και η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευρυδίκη Αμπατζή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν  πολλοί δημοσιογράφοι και ευρύ  κοινό. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρκίας κ. Ο. Ερίντς, στην ομιλία του σημείωσε ότι η ιστορία του Ρωμαϊκού τύπου ξεκινά σχεδόν παράλληλα με την ιστορία του τύπου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα ήταν σωστό, όταν μνημονεύουμε το παρελθόν να κάνουμε και μια σύγκριση του παρελθόντος με το σήμερα. Στον λόγο του ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου ανέφερε ότι ο Ρωμαίικος τύπος  κατά την Οθωμανική περίοδο έλαβε θέση σε όλες τις σημαντικές πολιτικές και πολιτειακές μεταβολές της εποχής. Ο κ. Ουζούνογλου αναφέρθηκε στην Οι.Ομ.Κω που εκπροσωπεί τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες και οι οποίοι παρά την θέληση τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πόλη.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι ο τύπος της Τουρκίας, δυστυχώς παρέμεινε αδιάφορος στις δεκαετίες 1960-90, όταν οι Τουρκικές Κυβερνήσεις εφάρμοζαν συστηματικούς  διωγμούς  κατά της Ελληνικής Μειονότητας και μάλιστα μέρος του τύπου πρωτοστατούσε ως καθοδηγητής των διωγμών.

Κάλεσε τους δημοσιογράφους της Τουρκίας να προβάλουν με σωστό και ορθό τρόπο τις θέσεις της Οι.Ομ.Κω.

Ο κ. Λάκης Βίγκας, στην ομιλία του είπε, στην Πόλη εκπροσωπούνται άνθρωποι με διαφορετική θρησκευτική ή εθνική καταγωγή, με τις διαφορετικές τους ταυτότητες. Τόνισε το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίοδο που εξετάζουμε η Ρωμαϊκή Κοινότητα, ήταν μια πρωτοπόρα παραγωγική κοινότητα που δημιουργούσε προστιθέμενη αξία σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων δράσης, από την εκπαίδευση έως στην υγεία, από το εμπόριο έως την ακαδημαϊκή και εκδοτική ζωή. Η Ρωμαϊκή Κοινότητα που βρίσκεται εκτός Τουρκίας, η οποία έχει ψυχικούς δεσμούς μαζί μας, είναι μία ανεκτίμητη αξία, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την Κοινότητα μας και γι’ αυτή την Πόλη.

Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι των φορέων που οργανώνουν την έκθεση ξενάγησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους άλλους επισήμους στην έκθεση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2012 στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης και οι ώρες επίσκεψης είναι από 10.00 έως 18.00.

Το αρχειακό υλικό της Έκθεσης προσφέρθηκε ευγενώς από τις Βιβλιοθήκες του  Οικουμενικού Πατριαρχείου,  της Βουλής των Ελλήνων και  της Δημαρχίας της Πόλης

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (Οι.Ομ.Κω)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ