Ο Εμμανουέλ Μακρόν καλεί τους Γάλλους πολίτες μέσω πολυσέλιδης επιστολής σε εθνικό διάλογο για υπέρβαση της κρίσης. Είναι η δική του απάντηση στα «κίτρινα γιλέκα».Σε μια πολυσέλιδη επιστολή, με την οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν εξηγεί ότι η μεγάλη συζήτηση είναι ανοιχτή σε όλα τα θέματα και ότι «δεν υπάρχουν απαγορευμένα ερωτήματα», υπενθυμίζει ωστόσο ότι και ο ίδιος έχει εκλεγεί βάσει «ενός προγράμματος, στους βασικούς προσανατολισμούς του οποίου παραμένει πιστός».

Δίνει ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, «στις οποίες θα πρέπει να παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα» αποκλείοντας επομένως, χωρίς να το αναφέρει ρητά, τη μη επαναφορά του ISF, του φόρου των πλουσίων, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των κίτρινων γιλέκων. Η μη αναφορά στον ISF έχει ήδη δημιουργήσει κλίμα αμφισβήτησης για το κατά πόσο ο Μακρόν είναι πράγματι ανοιχτός στον διάλογο.

Τέσσερα βασικά θέματα προς συζήτηση

Στην προσπάθειά του να οριοθετήσει κάπως τη συζήτηση, ο Γάλλος πρόεδρος ορίζει τέσσερα βασικά θέματα που συνοδεύονται από 32 ερωτήματα, σαν παραδείγματα για τη συζήτηση. Τα θέματα αυτά είναι η φορολογία, η οργάνωση του κράτους και η αποκέντρωση, η οικολογική μετάβαση και τέλος τα θέματα της δημοκρατίας και γαλλικής ιθαγένειας.

Στο τελευταίο θέμα εντάσσει μάλιστα και το μεταναστευτικό, εγγυώμενος πάνω απ’ όλα την υποχρέωση παροχής ασύλου, θέτοντας προς συζήτηση παράλληλα κατά πόσο θα μπορούσε το κοινοβούλιο να ορίσει ετήσιους αριθμητικούς στόχους για την υποδοχή μεταναστών.

Άλλα ερωτήματα στρέφονται γύρω από το εκλογικό σύστημα της αναλογικής, την αναγνώριση της λευκής ψήφου και τη συμμετοχική δημοκρατία με τη χρήση δημοψηφισμάτων. Επ’ αυτού ερωτά «ποιος θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία». Τα «κίτρινα γιλέκα» έχουν ήδη απαντήσει με το περίφημο «RIC» (Referendum d'initiative citoyenne), το Δημοψήφισμα Πρωτοβουλίας Πολιτών, που προβάλλουν σε κάθε τους διαδήλωση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ