«Τυχοδιωκτικές κατηγορίες» και «προχειρότητα» στο ισπανικό ένταλμα σύλληψης – ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της Καταλονίας ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να απορρίψει την έκδοσή του στην Ισπανία.Η έκδοση του πρώην καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν παίρνει όλο και μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις. Ο δικηγόρος ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώσει «άμεσα» πως δεν πρόκειται να εγκρίνει μια έκδοση του κ. Πουτζντεμόν στην Ισπανία.

Αφορμή για το αίτημα είναι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορά στη διεθνή δικαστική συνδρομή: ακόμη και αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση ενός ατόμου σε ένα ξένο κράτος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς προηγούμενη έγκριση είτε της κυβέρνησης γερμανικού κρατιδίου είτε της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Δεδομένης της σημασίας της υπόθεσης αρμόδια στην προκειμένη περίπτωση είναι η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο γερμανός δικηγόρος του κ. Πουτζντεμόν Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ. Ο ποινικολόγος είναι πρώην μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης όπως και του ανωτάτου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του διεθνούς δικαίου.

Μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ ο κ. Σόμπουργκ δηλώνει πως θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία έκδοσης του Κάρλες Πουτζντεμόν προκειμένου να μην μεταφερθεί μια σύγκρουση που αφορά το εσωτερικό της Ισπανίας σε γερμανικό έδαφος. Αναφερόμενος δε στο ισπανικό ένταλμα έκδοσης ο γερμανός νομικός το χαρακτηρίζει «ανακριβές» και «πρόχειρο». Όχι μόνο επειδή φέρει δύο επιγραφές – και «Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης» και «Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης».

«Αβάσιμη» χαρακτηρίζει ο κ. Σόμπουργκ την κατηγορία ότι ο Καρλές Πουτζντεμόν παρότρυνε σε άσκηση βίας και «τυχοδιωκτική» την κατηγορία για «διαφθορά» επειδή ξόδεψε δημόσιο χρήμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί σύντομα ο πελάτης του, ο Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ σκοπεύει να προσφύγει στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο.

Πάντως, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Welt το 51% των Γερμανών απορρίπτει την έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία και μόνο ένα 35% την επικροτεί.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ