“Το μοναδικό κρατικό εργαστήριο στη χώρα για έλεγχο πατρότητας με τεχνολογία αιχμής”.

 

Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Επίκουρη Καθηγήτρια Λήδα Κοβάτση.

 

 

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

 

 

 

Το μοναδικό πιστοποιημένο, για τον έλεγχο πατρότητας, Εργαστήριο στην Ελλάδα, σε κρατικό επίπεδο, αποτελεί πλέον το νεοσύστατο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

 

 

Με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, το νεοσύστατο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001:2008, στο πεδίο «Έλεγχος πατρότητας με τη χρήση των γενετικών δεικτών STR».

 

 

 

Στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι πολίτες για έλεγχο πατρότητας/μητρότητας και γενικά για τον έλεγχο συγγενικών σχέσεων.

 

 

 

Ο έλεγχος γίνεται με χρήση τεχνολογίας αιχμής. Χρησιμοποιούνται συστήματα αντιδραστηρίων τελευταίας γενιάς και υπερσύγχρονος εξοπλισμός (αυτόματος γενετικός αναλυτής).

 

 

 

Επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Επίκουρη Καθηγήτρια Λήδα Κοβάτση, η οποία ανάμεσα σε άλλα τονίζει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ:

 

 

 

Η χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε πολυκεντρικές μελέτες σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορες χώρες της αλλοδαπής.

 

Το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής είναι ιδιαίτερα δραστήριο στο χώρο της έρευνας. Διατηρεί συνεργασίες και συμμετέχει σε πολυκεντρικές μελέτες με τα ακόλουθα εργαστήρια της αλλοδαπής: ArmedForcesInstituteofPathology, Maryland, ΗΠΑ – DepartmentofForensicMolecularBiology, ErasmusUniversityMedicalCentre, Ρότερνταμ, Ολλανδία – InstitutfurRechtsmedizin, UniversitatZurich, Ζυρίχη, Ελβετία».

Η Δρ. Κοβάτση Λήδα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Έχει πτυχίο Χημείας, πτυχίο Ιατρικής, την Ιατρική ειδικότητα της Ιατροδικαστικής και Διδακτορική Διατριβή.

 

Έχει μετεκπαιδευτεί στο αντικείμενο της μοριακής ταυτοποίησης στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Centre for Blood Research, Harvard School of Medicine στη Βοστώνη.

 

Έχει παρακολουθήσει στις ΗΠΑ πολυάριθμα σεμινάρια σχετικά με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων στη μοριακή ταυτοποίηση.

 

Το 2003 παρακολούθησε στο Λονδίνο εξειδικευμένο σεμινάριο με τίτλο “Advanced Course on Forensic Human Identification”.

 

Την ίδια χρονιά, επισκέφτηκε ως προσκεκλημένη ερευνήτρια το Armed Forces Institute of Pathology, Maryland στις ΗΠΑ όπου συμμετείχε σε πολυκεντρική επιστημονική μελέτη.

 

To 2012, εν όψει του εξοπλισμού του Τμήματος με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στην ορθή χρήση του αυτόματου γενετικού αναλυτή και των συνοδευτικών λογισμικών.

 

Το 2012 επισκέφτηκε ως προσκεκλημένη ερευνήτρια το Department of Forensic Molecular Biology, Erasmus University Medical Centre στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Στα πλαίσια της επίσκεψής της συμμετείχε σε πολυκεντρική επιστημονική μελέτη η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη του πρώτου συστήματος για την πρόβλεψη του χρώματος των μαλλιών και των ματιών από το DNA (HIrisPlex System).

 

Την ίδια χρονιά επισκέφτηκε ως προσκεκλημένη Καθηγήτρια το Institut fur Rechtsmedizin, Universitat Zurich, στη Ζυρίχη της Ελβετίας στα πλαίσια συνεργασίας που διατηρεί το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA), με το αντίστοιχο τμήμα στην Ελβετία.

 

Η Δρ. Κοβάτση Λήδα διαθέτει εμπειρία και υπηρετεί τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές με την ιδιότητα του πραγματογνώμονα.

 

 

 

 

 Μπορείτε να μας δώσετε αναλυτικά στοιχεία  για το μοναδικό πιστοποιημένο, για τον έλεγχο πατρότητας, Εργαστήριο στην Ελλάδα, σε κρατικό επίπεδο, που αποτελεί πλέον το νεοσύστατο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.;

 

 

 

«Το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) ανήκει στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.  Το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) είναι εργαστήριο κρατικό. Αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό κρατικό εργαστήριο στη χώρα που διεξάγει έλεγχο πατρότητας με τεχνολογία αιχμής και με εγγύηση ποιότητας που απορρέει από την πιστοποίησή του κατά ISO 9001:2008 στο πεδίο «Έλεγχος πατρότητας με τη χρήση των γενετικών δεικτών STR» (αριθμός μητρώου πιστοποιητικού 041130044)».

 

 

 

 

 

Στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) ποιοι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν;

 

 

 

«Στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας, για έλεγχο πατρότητας είτε για προσωπική ενημέρωση, είτε για δικαστική χρήση. Επιπλέον, το Τμήμα δέχεται αυτή τη στιγμή και δείγματα από χώρες της αλλοδαπής, επειδή παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.

 

 

 

Οι πολίτες που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη ενθαρρύνονται να προσέλθουν στο Τμήμα για δειγματοληψία. Για τους πολίτες που βρίσκονται μακριά από τη Θεσσαλονίκη ακολουθείται η εξής διαδικασία: Αποστέλλουμε τα έγγραφα και τα κιτ δειγματοληψίας (βαμβακοφόροι στυλεοί με τους οποίους λαμβάνεται δείγμα «σιέλου») σε ιατρό της επιλογής των εμπλεκομένων. Ο ιατρός ελέγχει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων της βιοηθικής, φέρει την ευθύνη της δειγματοληψίας και υπογράφει τα σχετικά έντυπα. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η ορθότητα και η αξιοπιστία στο στάδιο αυτό. Στη συνέχεια, τα δείγματα και τα συμπληρωμένα έντυπα αποστέλλονται στο Τμήμα και εντός 5 εργάσιμων ημερών συνήθως, εκδίδουμε το αποτέλεσμα».

 

 

 

Μπορείτε να αναφερθείτε στο προσωπικό και στον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι;

 

 

 

«Το προσωπικό του Τμήματος αποτελείται από Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι όλοι ιατροί-ειδικοί ιατροδικαστές οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο στη Σκωτία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στη Γερμανία και στην Ολλανδία. Το προσωπικό του Τμήματος υπηρετεί τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές με την ιδιότητα του πραγματογνώμονα και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. Ο έλεγχος πατρότητας γίνεται στο Τμήμα με τεχνολογία αιχμής. Αυτό σημαίνει ότι αναλύονται τουλάχιστον 16 διαφορετικοί δείκτες STR με τη χρήση αντιδραστηρίων τελευταίας γενεάς Σε περίπτωση μη αποκλεισμού, η πιθανότητα πατρότητας υπερβαίνει συνήθως το 99,9999%».

 

 

 

 

 

Μπορείτε να αναφερθείτε στη διαδικασία;

 

 

 

«Η διαδικασία ξεκινάει με τη δειγματοληψία, η οποία γίνεται είτε στους χώρους του Τμήματος, είτε εκτός Τμήματος, πάντα όμως από ιατρό, ο οποίος φέρει την ευθύνη για την τήρηση των κανόνων της βιοηθικής και τη σωστή λήψη των δειγμάτων. Στη συνέχεια τα δείγματα αποστέλλονται στο Τμήμα και συνήθως εντός 5 εργάσιμων ημερών εκδίδονται τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται μόνο στους ενδιαφερόμενους ή στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους. Το κόστος των αναλύσεων (ξεκινάει από τα 300 ευρώ) εξοφλείται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο στη συνέχεια εκδίδει επίσημη, θεωρημένη απόδειξη».

 

 

 

 

 

Ποιο είναι το επίπεδο της χώρας μας σε αυτό τον κλάδο; Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια;

 

 

 

«Η χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε πολυκεντρικές μελέτες σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορες χώρες της αλλοδαπής.

 

Το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής είναι ιδιαίτερα δραστήριο στο χώρο της έρευνας. Διατηρεί συνεργασίες και συμμετέχει σε πολυκεντρικές μελέτες με τα ακόλουθα εργαστήρια της αλλοδαπής: ArmedForcesInstituteofPathology, Maryland, ΗΠΑ – DepartmentofForensicMolecularBiology, ErasmusUniversityMedicalCentre, Ρότερνταμ, Ολλανδία – InstitutfurRechtsmedizin, UniversitatZurich, Ζυρίχη, Ελβετία».

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ