Ούτε και ο ίδιος νέος υπ. Υγείας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο προκάτοχός του δεν παρήγγειλε αρκετά εμβόλια για την ενισχυτική δόση. Η Όμικρον δεν είπε την τελευταία λέξη.Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών προκαλούν αισθήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων υποχωρεί σταδιακά. Κι αν και η τάση δεν συνδέεται με την κόπωση και την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες καταμέτρησης των κρουσμάτων, η υποχώρηση φαίνεται να είναι πραγματική. Αλλά, όπως φοβούνται ειδήμονες, σύντομα η παραλλαγή Όμικρον θα ανατρέψει τη θετική εικόνα. Ναι μεν στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα αυτής της παραλλαγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Βρετανία ή η Δανία, δείχνουν έναν δρόμο, τον οποίο με πολύ μεγάλη πιθανότητα θα πάρει και η Γερμανία.

Η ¨Ομικρον δεν έχει πει τη τελευταία της λέξη

“Το κύμα Όμικρον θα έρθει” τονίζει μετά βεβαιότητας ο επιδημιολόγος Τίμο Ούλριχς μιλώντας στο ntv. “Ομόσπονδα κρατίδια που καταγράφουν χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, θα πληγούν κατά πάσα πιθανότητα περισσότερο. Και οι μη εμβολιασμένοι θα είναι οι πρώτοι, τους οποίους θα χτυπήσει η Όμικρον.Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα μπορούσε το νέο κύμα να φτάσει στο απόγειό του στη Γερμανία, αλλά δεν πρόκειται για ένα πεπρωμένο, μπορούμε να επηρεάσουμε πότε θα έρθει και πόσο υψηλό θα είναι το κύμα”. Οι δηλώσεις του επιδημιολόγου κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την αναγκαιότητα ενισχυτικής δόσης, αλλά τα εμβόλια και πάλι δεν επαρκούν για όλους. Και το επόμενο τρίμηνο θα υπάρχει έλλειψη. Ακόμη και ο ίδιος ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπάχ εξεπλάγη με αυτήν τη διαπίστωση, όταν μια από τις πρώτες ενέργειές του, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από το χέρια του προκατόχου του Γενς Σπαν, ήταν να κάνει απογραφή των υπαρχόντων εμβολίων. Μάλιστα ενημέρωσε σχετικά χθες τους συναδέλφους του στα 16 ομόσπονδα κρατίδια και τη κοινή γνώμη από το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό ενημερωτικό μαγκαζίνο Tagesthemen.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, επαινούσα πάντα τον προκάτοχό μου, αλλά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα έχουμε σημαντική έλλειψη εμβολίων” είπε, προσθέτοντας ότι εργάζεται ήδη για κάποια λύση και ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινώσει θετικά μηνύματα. “Οι προσπάθειες περνούν από όλα τα διαθέσιμα κανάλια, τίποτα δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω. Χρησιμοποιώ και τους διαύλους που έχουμε απευθείας με τις εταιρείες, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργούν με τρόπο συμβατό με την ΕΕ” διευκρίνισε. “Χρειάζεται να κερδίσουμε ταχύτητα, γι αυτό προσπαθώ από το Σαββατοκύριακο σε πολλά επίπεδα”. Ίσως δεν θα έπρεπε να επαινεί πάντα τον προκάτοχό του ο Λάουτερμπαχ, σχολίασε δηκτικά το Spiegel κάνοντας λόγο για “εμβολιαστική φάρσα”.

“Σε μερικές εβδομάδες τα αναπροσαρμοσμένα εμβόλια”

Αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι Φιλελεύθεροι, απέδωσαν ευθύνες στον Γενς Σπαν για την έλλειψη εμβολίων. “Ο Σπαν συνεχώς έλεγε ότι υπάρχει αρκετός αριθμός εμβολίων” τόνισε η Κριστίνα Άσενμπεργκ-Ντούνγνους στην Bild. „Το ότι παρήγγειλε τόσα λίγα προκαλεί σοκ και είναι σκάνδαλο”. Αντίθετα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο τέως υπουργός Υγείας, τον υπερασπίστηκε. “Από μια καταγραφή που αποδίδει ένα μομέντουμ να συμπεραίνει κανείς ότι θα υπάρχουν ελλείψεις ολόκληρη τη χρονιά, αποτελεί κινδυνολογία” αντέτεινε ο χριστιανοδημοκράτης Τίνο Ζόργκε στην ίδια εφημερίδα. Κριτική για τις ελλείψεις εμβολίων ασκείται και από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων. “Στη Γερμανία μόλις ξεκινήσαμε να αγγίζουμε επίπεδα-ρεκόρ στην ταχύτητα εμβολιασμών και τώρα έρχεται αυτή η είδηση, πρόκειται για ολέθριο μήνυμα σε όλους εκείνους που με όλη την ενέργειά τους καταπολεμούν την πανδημία στα ιατρεία τους” είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταμείων Υγείας Αντρέας Γκάσεν στο σημερινό φύλλο της Bild. „Είναι ανεξήγητο πώς σε μια χώρα που παράγει εμβόλια, αγόρασε τόσα λίγα”. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ δήλωσε ότι έμεινε εμβρόντητος όταν άκουσε την είδηση. ” Όταν κανείς ακούει ότι υπάρχουν ελλείψεις για την αναμνηστική δόση, μένει με το στόμα ανοιχτό” είπε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk. „Είναι αδιανόητο σε μια χώρα, όπως η Γερμανία, να μην λειτουργούν οι εφοδιαστικές δομές, έμεινα άφωνος στο άκουσμα της είδησης”.

Χθες για πρώτη φορά συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που υποσχέθηκε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα παρουσιάσει πρώτη γνωμοδότηση για την παραλλαγή Όμικρον, “Οι γνωματεύσεις της επιτροπής θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην κυβέρνηση και σε μένα από ότι στο παρελθόν” τόνισε ο Καρλ Λάουτερμπάχ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ Κλάους Τσίτσουτεκ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν ακόμη 3 με 4 μήνες για την παρασκευή εμβολίων, προσαρμοσμένων για να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή Όμικρον. “Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που παρασκευάζουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA, Biotech και Moderna, άφησαν να εννοηθεί ότι σε διάστημα μερικών εβδομάδων θα καταφέρουν να αναπροσαρμόσουν τα αποθέματά του και να διαθέσουν εκατομμύρια εμβόλια” δήλωσε στην εφημερίδα Neuen Osnabrücker.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ