Πρώτη κοινή συνεδρίαση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης – και στόχος όλων είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο.Στις 11.00 τοπική ώρα ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι πρώτες κοινές διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έξι ώρες. Σκοπός τους είναι να εξεταστούν επί της αρχής οι πιθανότητες συνεννόησης των κομμάτων σε ζητήματα ουσίας που οι θέσεις τους διαφέρουν αισθητά. Κόκκινη γραμμή για τους Πράσινους είναι για παράδειγμα η προστασία του κλίματος, για τους Φιλελεύθερους η αύξηση των φόρων.

Από τη στιγμή που τα τρία κόμματα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος. Στόχος όλων των κομμάτων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.

«Εφικτή επιλογή» κυβέρνηση με CDU/CSU

Οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να σχηματιστεί σύντομα κυβέρνηση, τόνισε το πρωί η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ. Η συγκρότηση ενός συνασπισμού που θα αποτελείται από τρία κόμματα δεν θα εύκολη, τόνισε, ωστόσο συνιστά μια «μεγάλη ευκαιρία» να αναπτυχθεί μια «νέα δυναμική» για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη. Ο δε συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε λίγο πριν την έναρξη ότι οδεύει με αισιοδοξία προς στις συνομιλίες. Την πεποίθηση ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές εξέφρασε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ. Αλλά θα πρέπει και τα τρία κόμματα να κάνουν παραχωρήσεις.

Παράλληλα ο κ. Λιντνερ επεσήμανε, πως σε περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν, ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους Πράσινους και τα χριστιανικά CDU/CSU θα ήταν μια «εφικτή επιλογή». Παρόμοια δήλωση έκανε και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Από την πλευρά τους τα χριστιανικά κόμματα έχουν ήδη διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ