Εν μέσω ενός κλίματος δυσθυμίας στην κομματική βάση το προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών αποφασίζει σήμερα για την έναρξη διερευνητικών επαφών με τα χριστιανικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.Σε αντίθεση με την ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU που συζητούν μόνο το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να ταχθεί σήμερα εκ νέου υπέρ διαπραγματεύσεων με ανοικτό τέλος, όπως άλλωστε αποφάσισε προσφάτως και το κομματικό συνέδριο. Το SPD δεν θέλει να αποκλείσει εκ προοιμίου καμία εναλλακτική ως προς τον μεγάλο συνασπισμό επιλογή και φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει τόσο το σενάριο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας όσο και του λεγόμενου «συνασπισμού συνεργασίας», ένα νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας που έβαλε προ ημερών στο τραπέζι ο Μάρτιν Σουλτς.

Κόκκινες γραμμές

Η εμμονή της σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας στις εναλλακτικές απαντά στις έντονες επιφυλάξεις αλλά και κατηγορίες που διατυπώνει μερίδα του κόμματος ότι το προεδρείο έχει προ πολλού αποφασίσει υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού. Γι΄ αυτό και οι -με κάθε ευκαιρία- σχεδόν αγωνιώδεις επισημάνσεις ηγετικών στελεχών ότι δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός στις διαπραγματεύσεις με τους συντηρητικούς. Κι αυτό παρότι πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ήδη τη συγκρότηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως δεν θα είναι περίπατος καθώς και τα τρία κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες έχουν θέσει ήδη πολλές και διαφορετικές κόκκινες γραμμές. Το ηγετικό στέλεχος της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ απορρίπτει σήμερα εκ νέου κατηγορηματικά μια από τις βασικές αξιώσεις των Σοσιαλδημοκρατών, τη λεγόμενη «ασφάλιση πολιτών» (το SPD προτείνει ουσιαστικά την κατάργηση της ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης και της καθιέρωσης της δημόσιας ασφάλισης για όλους). Σε δηλώσεις του στο δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland λέει χαρακτηριστικά ότι η «ασφάλιση πολιτών» δεν είχε και δεν έχει καμία πιθανότητα στη Γερμανία.

Το χρονοδιάγραμμα

Τις γνωστές κόκκινες γραμμές επαναλαμβάνει ο Αλ. Ντόμπριντ και στην προσφυγική πολιτική και στο ζήτημα της επανένωσης οικογενειών ειδικότερα. «Η αναστολή της επανένωσης οικογενειών ήταν και παραμένει σωστή», υποστηρίζει ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, προσθέτοντας: «Εάν επιτρέπονταν και πάλι η επανένωση οικογενειών, αυτό θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες της Γερμανίας στο πεδίο της ενσωμάτωσης και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο το AfD. Αυτό δεν μπορεί να το θέλει ούτε το SPD». Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτίθενται στην περαιτέρω παράταση της προσωρινής αναστολής της ρύθμισης που αφορά στην επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία.

Σε περίπτωση που το προεδρείο του SPD δώσει σήμερα, όπως αναμένεται, το πράσινο φως για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την CDU/CDU, οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Εάν αυτές οι συνομιλίες -που έχουν στόχο να διερευνήσουν εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε βασικά πεδία πολιτικής- στεφθούν με επιτυχία, τότε θα ακολουθήσουν περί τα μέσα/τέλη Ιανουαρίου οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα λεπτομερές κείμενο κυβερνητικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί από πλευράς του SPD, την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκρίνει προηγουμένως έκτακτο συνέδριο το κόμματος ενώ επί της τελικής κυβερνητικής συμφωνίας θα κληθούν να αποφασίσουν και τα 440.000 μέλη του SPD. Καλώς εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ