Πορτραίτα επιτυχημένων Ελλήνων στη Γερμανία. Ανθρώπινες και επαγγελματικές ιστορίες. Σήμερα ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ακτινολόγος και πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.Μια επιτυχημένη σταδιοδρομία αποκλειστικά στον χώρο της Ιατρικής δεν αρκούσε στον Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλο. Ο εξαιρετικά δραστήριος Έλληνας ακτινολόγος ζει από το 1977 στη Γερμανία, όπου σπούδασε και έκανε το επαγγελματικό του ξεκίνημα. Άνοιξε δικό του ιατρείο το 1992 για να ιδρύσει το 2003 μαζί με πέντε συνεργάτες το Κέντρο Απεικονιστικής Ιατρικής στο Ευαγγελικό Νοσοκομείο του Καλκ στην Κολωνία, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Παράλληλα με την επαγγελματική του εξέλιξη στον χώρο της Ιατρικής έβαλε στόχο να δώσει «πρόσωπο» στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας. Το 1993 ιδρύθηκε και με δική του πρωτοβουλία ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW. «Από τα μέσα του 1990 γερμανικές στατιστικές κατέδειξαν ότι το ομογενειακό ελληνικό επιχειρηματικό δυναμικό είναι αρκετά ισχυρό στη Γερμανία. Όλο αυτό το δυναμικό μέχρι την ίδρυση του DHW δεν είχε ούτε φωνή ούτε οργάνωση. Οπότε αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να εμφανιστεί το ομογενειακό δυναμικό στην επιχειρηματική σκηνή της Γερμανίας και να του δοθεί ένας λόγος και ένας ρόλος» επισημαίνει στην DW ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, που από το 2017 συνεχίζει πλέον τις προσπάθειές του από τη θέση του προέδρου του συνδέσμου.

Γεφυροποιός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Οι σχεδόν 25ετείς προσπάθειές του για την εμβάθυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε πολλά πεδία αναγνωρίζονται σε κορυφαίο επίπεδο. «Γεφυροποιό» και «δύναμη ενσωμάτωσης» τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κολωνίας στην προσφώνησή του, επιδίδοντάς του προ ημερών εν ονόματι του Γερμανού Προέδρου τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας στο ιστορικό Δημαρχείο Κολωνίας.

Η κορυφαία τιμητική διάκριση «με εξέπληξε, με ξάφνιασε», ομολογεί ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος. «Συγχρόνως όμως μου έδωσε βεβαίως μια ικανοποίηση, διότι με αυτήν τη διάκριση τιμάται η προσωπική μου προσφορά, όχι μόνο στο επιχειρηματικό κομμάτι σχετικά με τον DHW, αλλά και η συνεισφορά μου στη Γερμανοελληνική Συνέλευση, στην ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των επιμελητηρίων Ελλάδας και Γερμανίας, στην ανάπτυξη φιλίας, στην ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας». Στην αιτιολογική έκθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ακόμη η συμβολή του Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις αδελφοποιημένες πόλεις της Κολωνίας και της Θεσσαλονίκης.

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη σπουδαία τιμητική διάκριση που λαμβάνει. Το 2014 έγινε ο πρώτος Έλληνας που έλαβε το μετάλλιο ενσωμάτωσης της γερμανικής κυβέρνησης ως αναγνώριση της ενεργού, εθελοντικής του δράσης που συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη στη Γερμανία.

Χείρα βοηθείας σε έλληνες μετανάστες

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, που οδήγησε σε έξαρση της μετανάστευσης από την Ελλάδα, ο DHW έδωσε χείρα βοηθείας σε πολλούς Έλληνες που ήθελαν να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στη Γερμανία. «Είμαστε μια οργάνωση όπου πολλοί προσφεύγουν και αναζητούν εργασία. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να μπουν στη γερμανική αγορά εργασίας, η οποία δεν είναι εύκολη», εξηγεί ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.

Γεννήθηκε το 1957 στο Κάιρο, μεγαλώνοντας σε στενή επαφή με την ελληνική γλώσσα και παιδεία ως μέλος της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Στη συνέχεια άνοιξε το κεφάλαιο της Γερμανίας, όπου και εγκαταστάθηκε. Μπορεί να μην έζησε ποτέ μόνιμα στην Ελλάδα, να περνούσε εκεί στα μαθητικά του χρόνια τους μήνες των καλοκαιρινών του διακοπών. Ωστόσο, αισθάνεται ότι τον ενώνουν πολύ ισχυροί δεσμοί με τη χώρα. «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας, αυτό δεν αλλάζει με τίποτα», τονίζει.

Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ