Ύπνος την ώρα της δουλειάς; Στη Γερμανία ελάχιστοι εργοδότες αποδέχονται τις αναζωογονητικές ιδιότητες ενός σύντομου ύπνου εν ώρα εργασίας, γνωστού και ως «power nap». Οι ειδικοί όμως έχουν άλλη άποψη.Το συμπέρασμα των γιατρών που ερευνούν τον ύπνο είναι σαφές: ενισχύει την απόδοση του εργαζομένου. Ορισμένες πρωτοπόρες αμερικανικές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει τις θετικές ιδιότητες του σύντομου ύπνου στο μέσο της ημέρας.

Ο καθηγητής Ίνγκο Φίτσε που διευθύνει το Κέντρο Ερευνών για τον Ύπνο στην κλινική Charité του Βερολίνου επικροτεί τις επιλογές των Αμερικανών: «Σιγά-σιγά γίνεται αποδεκτό ότι ένας σύντομος ύπνος είναι πολύ καλύτερος από τον δέκατο καφέ. Η καλύτερη στιγμή για ένα διάλειμμα είναι μετά το μεσημεριανό».

Η γερμανική οικονομία χάνει κάθε χρόνο περίπου 60 δις ευρώ από δηλώσεις ασθενείας εργαζομένων με διαταραχές ύπνου, όπως υπολόγισε για το 2016 η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand Corporation. Ο γερμανός καθηγητής είναι βέβαιος ότι το ποσό αυτό θα περιοριζόταν αισθητά αν οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να κοιμηθούν για λίγα λεπτά «διότι αν ο εργαζόμενος νυστάζει τότε προκύπτουν λάθη ή γίνονται ακόμη και εργατικά ατυχήματα».

Μπέζος και Χάφιγκτον οπαδοί του μεσημεριανού ύπνου

Ελάχιστοι επικεφαλής διεθνών κολοσσών παραδέχονται δημόσια ότι το μεσημέρι ή όποτε το χρειάζονται κάνουν ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο. Ανάμεσά τους ο Τζεφ Μπέζος της Amazon αλλά και η Αριάνα Χάφιγκτον. Την ίδια στιγμή στα κεντρικά της Google υπάρχουν στη διάθεση των εργαζομένων αναπαυτικές πολυθρόνες για να ξεκουράζονται όποτε το επιθυμούν. Πιο πρωτοποριακές είναι η Uber και η Nike, οι οποίες διαθέτουν ειδικούς χώρους στους απασχολούμενους για να χαλαρώσουν.

Στη Γερμανία ορισμένες επιχειρήσεις διαθέτουν ειδικούς χώρους για έγκυες ή νεαρές μητέρες που θηλάζουν, όχι όμως δωμάτια για εργαζομένους που θέλουν να κλείσουν τα μάτια τους για μερικά λεπτά. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι το κέντρο ερευνών της Bosch στο Άμπστατ, η οποία διαθέτει στους απασχολούμενους ακόμα και ακουστικά με χαλαρωτική μουσική για να απομονωθούν από το εργασιακό περιβάλλον τους για λίγα λεπτά. Εξαίρεση αποτελεί και η εταιρία χημικών BASF που προσφέρει ειδικά μαθήματα για «έναν σύντομο ύπνο στη θέση εργασίας».

Πότε όμως οι εργαζόμενοι νυστάζουν περισσότερο; Ο ερευνητής Ίνγκο Φίτσε απαντά μεταξύ 12μμ-2μμ και μεταξύ 4μμ-6μμ. Ο γερμανός ειδικός προτείνει μάλιστα στους απασχολούμενους να κοιμούνται στα γραφεία τους: Όσο πιο άβολα τόσο το καλύτερο, διότι τότε ξυπνάς εύκολα μετά από ένα τέταρτο και δεν πέφτεις σε βαθύ ύπνο».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ