Αθήνα, 09.07.2010. Ο απερχόμενος πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Wolfgang Schultheiss, απέστειλε το ακόλουθο κείμενο προς την εβδομαδιαία γερμανόγλωσση έκδοση της Γ.Γ. Επικοινωνίας-Ενημέρωσης Griechenland Aktuell, το οποίο και δημοσιεύεται στο τεύχος της 9ης Ιουλίου 2010:

Μετά από πέντε χρόνια εγκαταλείπω την Αθήνα. Θλίβομαι βαθιά που φεύγω επειδή εδώ αισθανόμουν πραγματικά καλά. Η γενναιόδωρη φιλοξενία των Ελλήνων με κατέκτησε, η ομορφιά της χώρας με μάγεψε.

Τα τελευταία 180 χρόνια οι ελληνογερμανικές σχέσεις υπήρξαν ιδιαίτερα στενές – τόσο σε καλούς, όσο και σε χαλεπούς καιρούς. Οι Έλληνες δεν είναι μόνο γενναιόδωροι και φιλόξενοι, αλλά και μεγαλόψυχοι. Αυτό τους επέτρεψε να τείνουν αρκετά νωρίς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χείρα φιλίας προς τους Γερμανούς. Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και οι εξόριστοι κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, αποκατέστησαν και εδραίωσαν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Από την αρχή του χρόνου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και – κυρίως – η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας προσέφεραν στην Ελλάδα την απαραίτητη βοήθεια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η απροθυμία της κας Μέρκελ επιδείνωσε την κατάσταση της Ελλάδας. Αλλά η κα Μέρκελ για σημαντικούς ψυχολογικούς, οικονομικοπολιτικούς, καθώς και εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, είχε ενδοιασμούς να προσφέρει τη βοήθειά της μέχρις ότου αυτή καταστεί αναπόφευκτη. Όταν όμως ήρθε η ώρα, έδρασε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Οι επικριτές της κας Μέρκελ θα πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας. Επιπλέον, ας σημειωθεί ότι η βοήθεια παρασχέθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στην χειρότερη δυνατή στιγμή από άποψης εσωτερικής πολιτικής, δύο ημέρες πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα έπρεπε συνεπώς να λέγεται ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι Γερμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες και ότι στερούνται της ικανότητας επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες θα εξέλθουν από αυτή τη σοβαρή κρίση. Ειδικά σε δύσκολες εποχές έχουν επιδείξει ευρηματικότητα, ευελιξία και ετοιμότητα για αποτελεσματική δράση. Θα τα καταφέρετε. Σας εύχομαι καλή τύχη στην προσπάθειά σας.

Wolfgang Schultheiss

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ