Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την κυβερνητική συμφωνία και την ορκομωσία Σολτς ως καγκελάριου. Ένας χρόνος ριζικών ανατροπών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.Μια εβδομάδα απολογισμού ξεκινά για τη γερμανική συγκυβέρνηση, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας Σοσισαλημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στις 7 Δεκεμβρίου 2021 και την ορκωμοσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς την επομένη, διαδεχόμενος την Άγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια.

Ένας πρώτος χρόνος κυβερνητικού έργου, όπου κυριολεκτικά ήρθαν τα πάνω- κάτω, με τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία να ξεσπά μόλις τον δεύτερο μήνα της γερμανικής κυβένρησης ανατρέποντας παγιωμένες πρακτικές και αξίες της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Έναν χρόνο τώρα «βλέπουμε την καταστροφή καθημερινά»

«Η χρονιά αυτή επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βλέπουμε την καταστροφή καθημερινά. Παρακολουθούμε πόσοι άνθρωποι πέφτουν θύματα των ρωσικών επιθέσεων. Και γι' αυτό ήταν σωστό να στηρίξουμε την Ουκρανία, οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά» αναφέρει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο σημερινό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο YouTube.

Ιδιαίτερη έμφαση όμως δίνει και στα όσα κατάφερε να πετύχει η γερμανική κυβέρνηση υπό δύσκολες συνθήκες σε κοινωνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, δίνοντας έμφαση στη σειρά νομοθετημάτων που εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή: από την ευρύτατη μεταρρύθμιση για τα στεγαστικά επιδόματα, την ενίσχυση των οικογενειών με διευρυμένα επιδόματα τέκνων, την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου μέχρι τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Συνολικά πρόκειται για εκτατεμμένα μέτρα ελάφρυνσης ύψους 100 δις ευρώ.

Καταγραφή πεπραγμένων χωρίς (ακόμη) ψήγματα αυτοκριτικής

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε επίσης την ιστορική τομή που επιτεύχθηκε για την ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με το ειδικό Ταμείο για την Μπούντεσβερ ύψους 100 δις ευρώ. Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία «πράξαμε ό,τι ήταν αναγκαίο προκειμένου ο γερμανικός στρατός να είναι καλά εξοπλισμένος», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς.

«Καλή βάση» για το μέλλον χαρακτηρίζει ακόμη το ογκώδες πακέτο των 200 δις ευρώ για το εσωτερικό πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, που έχει βέβαια επικριθεί από τους ευρωπαϊους εταίρους ως αθέμιτος ανταγωνισμός που διαρρηγνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Και στο εσωτερικό εκφράζονται στο μεταξύ επιφυλάξεις αντισυνταγματικότητας, με πρόσφατες τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όσο για το πεδίο της ενεργειακής μετάβασης, ο Όλαφ Σολτς εκ των πραγμάτων ήταν φειδωλός. Στόχος παραμένει η «Γερμανία να καταστεί κλιματικά ουδέτερη», τόνισε, εστιάζοντας στην κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Καμία αναφορά στην αναγκαστική συνέχιση της λειτουργίας γερμανικών πυρηνικών σταθμών όπως και για την εφεδρική λειτουργία μονάδων καύσης άνθρακα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ