Σχεδόν τίποτα δεν απέμεινε από τις υποσχέσεις Μπάιντεν για μια νέα αρχή. Η δραματική αποχώρηση από το Αφγανιστάν ρίχνει σκιά στην προεδρική θητεία.Όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκίζονταν πρόεδρος των ΗΠΑπριν από ακριβώς ένα χρόνο στις 20 Ιανουαρίου του 2021 οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Λίγες μόνο εβδομάδες νωρίτερα ακραίοι οπαδοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλλαν με τη βία στο Καπιτώλιο. Ο νέος πρόεδρος κληρονόμησε από τον προκάτοχό του την πόλωση και το διχασμό. Μια από τις σημαντικότερες υποσχέσεις του Μπάιντεν ήταν να ενώσει και πάλι τους Αμερικανούς.

Ένα χρόνο αργότερα σχεδόν τίποτα δεν έχει απομείνει από τις υποσχέσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα. Ο πληθωρισμός καλπάζει, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου και η δημοτικότητα του προέδρου Μπάιντεν κατρακύλησε από 50% το καλοκαίρι σε 41% λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Στο ενεργητικό του Τζο Μπάιντεν συγκαταλέγονται και επιτυχίες. Το Μάρτιο δρομολόγησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,9 τρις δολαρίων για να στηρίξει οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, θύματα της πανδημίας. Προς το τέλος της χρονιάς ο πρόεδρος κατάφερε να αποσπάσει το ναι των Ρεπουμπλικανών για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 τρις δολαρίων σε έργα υποδομής.

Ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να τερματίσει τον διχασμό στις ΗΠΑ

Το σημαντικότερο λάθος του Μπάιντεν ήταν η εσπευσμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο. Στη συνέχεια οι Ταλιμπάν έθεσαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα την χώρα υπό τον έλεγχό τους καταργώντας στην ουσία τα περισσότερα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Σεθ Τζόουνς, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, επικρίνει το ότι η αποχώρηση από το Αφγανιστάν έγινε στην ουσία δίχως κατάλληλη προετοιμασία: «Ο τρόπος της αποχώρησης και η διαχείριση της όλης κατάστασης εξέθεσαν τις ΗΠΑ, οι οποίες έδωσαν την εντύπωση ότι είναι ανίκανες, ευάλωτες και αδύναμες».

Εκτός αυτού ο Μπάιντεν δεν τήρησε την υπόσχεσή του να ενώσει στην αμερικανική κοινωνία. Ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 40% των Αμερικανών αμφισβητεί στις δημοσκοπήσεις τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές.

«Πολλά λόγια και λίγα έργα»

Στις μεγαλύτερες ήττες του πρώτου χρόνου της θητείας του ανήκει η αποτυχία επικύρωσης του νομοσχεδίου Build Back Better, ο οποίος αφορά ένα επενδυτικό πρόγραμμα στην φροντίδα παιδιών, την παιδεία και την προστασία του κλίματος.

Χωρίς αμφιβολία το 2021 δεν ήταν εύκολη χρονιά για τον πρόεδρο Μπάιντεν. Όμως και τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας του προβλέπονται δύσκολα. Στις μεγαλύτερες προκλήσεις συγκαταλέγονται η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στον Ειρηνικό, η πολιτική αστάθεια στην Εγγύς Ανατολή και ο κίνδυνος εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο αμερικανός ειδικός Σεθ Τζόουνς είναι πεπεισμένος: «Για να επανακτήσουν οι ΗΠΑ την αξιοπιστία τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. Προς το παρόν όμως ακούμε από την Ουάσιγκτον πολλά λόγια, τα οποία δυστυχώς δεν συνοδεύονται από πράξεις».

Ισαμπέλα Εσκομπέδο, Τόμας Γκόρνταν Μάρτιν / Ουάσιγκτον

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ