Οι περισσότεροι βουλευτές αποτιμούν θετικά, ότι από την είσοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην ομοσπονδιακή βουλή, οι ομιλίες απέκτησαν περισσότερη ζωντάνια και πάθος σε σύγκριση με το παρελθόν.Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη συγκρότηση της γερμανικής βουλής σε σώμα στις 24 Οκτωβρίου. Ένα μήνα νωρίτερα είχαν διεξαχθεί εκλογές στις οποίες πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελας Μέρκελ. Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της βουλής ήταν ωστόσο η θριαμβευτική είσοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD με ποσοστό 12,6%. Εδώ και ένα χρόνο έχουν αλλάξει πολλά. Οι τόνοι ανέβηκαν, οι κορώνες έγιναν καθημερινότητα και οι ομιλίες έχουν ολοένα και συχνότερα λαϊκιστικό ή ακόμα και ακροδεξιό χαρακτήρα. Τον τελευταίο χρόνο τα υπόλοιπα κόμματα της γερμανικής βουλής έμαθαν να ζουν αναγκαστικά με τις προκλητικές ομιλίες βουλευτών της AfD.

Οι περισσότεροι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου δείχνουν να συμφωνούν ότι οι πιο «δυσκολοχώνευτες» ομιλίες είναι εκείνες του Γκότφριντ Κούριο. Ο βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους ψηφοφόρους του AfD που παρακολουθούν σχεδόν μαζικά στο youtube την επιχειρηματολογία του στη βουλή. Τα υπονοούμενα, οι προκλήσεις και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κυρίως για το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης δείχνει να έλκουν πολλούς στη Γερμανία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί για εσωστρέφεια τον μεγάλο συνασπισμό

Ο Γκότφριντ Κούριο, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, αντιμετωπίζει με έλλειψη κατανόησης όσους, εντός ή εκτός βουλής, τον επικρίνουν για λαϊκιστικά και συχνά ακροδεξιά επιχειρήματά. Δεν δείχνει να τον ενοχλεί ότι πολλοί τον χαρακτηρίζουν δημαγωγό. Ο ίδιος εμμένει ότι «αντί οι αντίπαλοί μου να μπαίνουν στον κόπο και να μου απαντούν με επιχειρήματα, μου απαντούν με χαρακτηρισμούς και προκαταλήψεις».

Όλοι οι βουλευτές ωστόσο συμφωνούν ότι η αποδυνάμωση του μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές του περσινού Σεπτεμβρίου έχει θετική επίδραση στις ομιλίες στη βουλή, οι οποίες είναι πλέον πολύ πιο ζωντανές και παθιασμένες από ότι την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο. Εκτός αυτού η παρουσία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη βουλή έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες τα υπόλοιπα κόμματα Φιλελευθέρων, Αριστεράς και Πρασίνων σε μια στενότερη συνεργασία. Τα τρία αντιπολιτευτικά κόμματα έχουν προσφύγει από κοινού στην γερμανική δικαιοσύνης ζητώντας τη δημοσίευση απόρρητων στοιχείων για την υπόθεση της τρομοκρατικής ενέργειας σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με συνολικά 12 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες το Δεκέμβριο του 2016.

Και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης Εναλλακτική για τη Γερμανία, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά συμφωνούν μόνο σε ένα και μοναδικό σημείο: όλα κατηγορούν τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού για μόνιμη εσωστρέφεια, στην οποία έχουν οδηγήσει οι εσωτερικές έριδες με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα εκλογικά τους ποσοστά σε περιφερειακές εκλογές, όπως έγινε πρόσφατα στην Βαυαρία.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ