Την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ενόψει Brexit η βρετανίδα πρωθυπουργός κατάφερε τελικά να πείσει τους βουλευτές της για το δικό της σχέδιο αποτρέποντας μια πρόταση μομφής.Άλλο ένα από τα μεγάλα εμπόδια ξεπέρασε η Τερέζα Μέι στην συνάντηση της με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της το βράδυ της Τετάρτης. Την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεπερνά ένα ακόμα σημαντικό εσωκομματικό εμπόδιο. Χθες το βράδυ σε ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της κατάφερε να πείσει τους βουλευτές, οι οποίοι όχι μόνο δεν την επέκριναν για την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά τη χειροκρότησαν όρθιοι. Από ό,τι όλα δείχνουν απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ μια εξέγερση σε βάρος της Τ. Μέι στους κόλπους των βρετανών Συντηρητικών, πόσο μάλλον τα σενάρια ανατροπής της.

Την περασμένη Κυριακή, οι Τάιμς και η Τέλεγκραφ, οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες, πλημμύρισαν από δηλώσεις ανωνύμων βουλευτών, σύμφωνα με τις οποίες η Τετάρτη ήταν η ημέρα επίσημης αμφισβήτησης της πρωθυπουργού από 48 βουλευτές.

Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε με τους βίαιους χαρακτηρισμούς των ανωνύμων εσωκομματικών εχθρών της κ. Μέι. Τα σχόλιά τους, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις πολιτικών σε όλα τα κόμματα και μια σκληρή δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ που θύμισε την δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από φανατικό εθνικιστή.

Μέι: Το σχέδιό μου θα δώσει λύση στο αδιέξοδο

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι πάντες περίμεναν να βγουν τα μαχαίρια, η επίμαχη συνάντηση της πρωθυπουργού με την Επιτροπή 1922, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές δίχως κυβερνητικό αξίωμα διέψευσε τις Κασσάνδρες.

Η κ. Μέι μίλησε για την ανάγκη ενότητας και επανέλαβε ότι το σχέδιο της είναι το μόνο που θα δώσει λύση στο αδιέξοδο, το μόνο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές την άκουσαν χωρίς φωνές και διακοπές, αντιθέτως με μεγάλη προσοχή και την χειροκρότησαν όρθιοι. Ουδεμία αμφισβήτηση, ουδεμία επιστολή εναντίον της. Κατά αξιόπιστες πληροφορίες οι οπαδοί του σκληρού Brexit δεν μπορούν να συγκεντρώσουν πάνω από 30 αποφασισμένους να ρίξουν την πρωθυπουργό. Οι αντίπαλοι της κ. Μέι δεν έχουν καν να επιδείξουν εναλλακτικό σχέδιο. Το μόνο που τους απομένει είναι οι ανώνυμες απειλές και ύβρεις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ