Τρεις δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ταξίδεψαν στις Πρέσπες με το πρόγραμμα ΒalkanBooster της DW. Ο Λορίν Καντιού και ο Πέταρ Ντόγκοφ γράφουν τις εντυπώσεις τους.Τρεις χώρες, μια λίμνη, ένα οδοιπορικό, πέντε μέρες, πέντε βίντεο. Κάπως έτσι περιγράφουν τη συμμετοχή τους στο βαλκανικό δημοσιογραφικό πρότζεκτ BalkanBooster της DW, οι νεαροί δημοσιογράφοι Λορίν Καντιού από την Αλβανία και Πέταρ Ντόγκοφ από τη Βόρεια Μακεδονία. Για μια εβδομάδα ταξίδεψαν μαζί με την Ευτέρπη Μουζακίτη από τη Θεσσαλονίκη στις τρεις χώρες που βρέχονται από τις Πρέσπες, εστιάζοντας στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και συνομιλώντας με ντόπιους αλλά και ειδικούς.

Μια εμπειρία που ξεπέρασε τα όρια ενός απλού περιβαλλοντικού πρότζεκτ, όπως λένε οι τρεις δημοσιογράφοι, φέρνοντάς τους σε επαφή με τις κουλτούρες, τις παραδόσεις, τις αγωνίες και τις ελπίδες των κατοίκων των μεθοριακών περιοχών που επισκέφθηκαν στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Μετά την Ευτέρπη Μουζακίτη, μοιράζονται σκέψεις και εντυπώσεις από το ταξίδι τους ο Λορίν Καντιού και ο Πέταρ Ντόγκοφ.

«Στη διαδρομή ακούγαμε τα ίδια τραγούδια και στις τρεις χώρες»

«Ο ταξίδι μας ξεκίνησε από την Κορυτσά στην Αλβανία, όπου συνάντησα για πρώτη φορά την Ευτέρπη και τον Πέταρ. Αυτό που είχαμε να κάνουμε φαινόταν απλό, ένα road trip, τρεις χώρες και πέντε βίντεο μέσα σε πέντε μέρες, στις διαφορετικές όχθες των Πρεσπών» γράφει ο Λορίν. Σύντομα όμως το πρότζεκτ αυτό φάνηκε ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ακόμη δημοσιογραφικό πρότζεκτ.

«Κάθε τόσο, όταν αλλάζαμε σταθμούς στο ραδιόφωνο, πιάναμε σταθμούς από την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, συχνά έπαιζαν τα ίδια τραγούδια. Τα ραδιοφωνικά κύματα δεν είναι όμως το μόνο πράγμα που ταξιδεύει ελεύθερα πέρα από τα σύνορα. Στην περιοχή των Πρεσπών άνθρωποι και κουλτούρες συμπλέκονται» λέει ο Λόριν σημειώνοντας: «Η ζωή στα χωριά των Πρεσπών και στις τρεις χώρες κυλά αργά. Εμείς από την άλλη κινηθήκαμε σε γρήγορους ρυθμούς. Οδηγήσαμε πάνω από 800 χλμ και κάναμε ρεπορτάζ για την διαχείριση αποβλήτων, το παράνομο ψάρεμα και την προστασία σπάνιων ειδών. Και μάθαμε εν τέλει ότι τα σύνορα χωρίζουν μόνο τα εδάφη, τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων στην περιοχή είναι κοινά».

«Μόνο αν μιλήσουμε για όλα αυτά, μπορεί κάτι να αλλάξει»

«Ψάχναμε το… βαλκανικό τέρας του Λόχνες αλλά τελικά βρήκαμε πολύ πιο ενδιαφέροντα θέματα για ρεπορτάζ! Ήταν χαρά μου να δουλέψω με την Ευτέρπη και τον Λορίν, που πέρα από καλοί δημοσιογράφοι είχαν και πλάκα. Περάσαμε πολύ ωραία και μάθαμε πολλά. Δεν είναι εύκολο να κάνεις ρεπορτάζ για σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα σε χώρες όπως οι δικές μας. Και φτιάξαμε τα βίντεο από την αρχή μέχρι το τέλος μόνοι μας» λέει από την πλευρά του ο Πέταρ Ντόγκοφ από τη Βόρεια Μακεδονία. «Τα ρεπορτάζ τελείωσαν και τα βίντεο είναι πλέον ονλάιν. Προσωπικά χάρηκα με τα σχόλια του κοινού. Υπήρχαν εποικοδομητικά σχόλια αλλά κάποια δεν ήταν και πολύ… σοφά. Αλλά είναι σημαντικό να λέει ο κόσμος τη γνώμη του για τέτοια θέματα. Μόνο εάν αρχίσουν οι άνθρωποι να μιλούν για τέτοια θέματα, μπορεί να αλλάξει κάτι».

Ο Πέταρ ελπίζει κι άλλοι νέοι δημοσιογράφοι από τα Βαλκάνια να αποκτήσουν αντίστοιχες εμπειρίες και ευκαιρίες για να γνωρίσουν από κοντά την ευρύτερη περιοχή και να βοηθηθούν μελλοντικά στα δικά τους ρεπορτάζ.

Λορίν Καντιού, Πέταρ Ντόγκοφ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ