Οι τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας έφεραν τη Μέρκελ στο Bad Godesberg κοντά στη Βόννη, όπου ξεκίνησε ως υπ. Περιβάλλοντος. Για να μιλήσει για προβλήματα καθημερινά. Εμείς την παρακολουθήσαμε κατά πόδας.Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς και ως ένα προεκλογικό «δράμα» για την καγκελάριο, να εμφανίζεται στην κεντρική αίθουσα του Bad Godesberg που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Εδώ, το Νοέμβριο του 1959, το SPD ενέκρινε τη Διακήρυξη του Godesberg, με την οποία από καθαρά μαρξιστικό κόμμα μετετράπη σε σοσιαλδημοκρατικό λαϊκής βάσης. Όμως η προεκλογική εκστρατεία παίζει καμιά φορά και τέτοια παιγνίδια, όταν μάλιστα ο πάλαι ποτέ ταξικός αντίπαλος που «αλωνίζει» στο τοπικό κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ από το 1967, είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε με τους Πράσινους, δείχνει να χάνει κάπως το βηματισμό του λίγες ημέρες πριν ανοίξει η τοπική κάλπη.

Νοσταλγία και χαμόγελα

Αλλά η όλη ατμόσφαιρα εκείνο το προεκλογικό μεσημέρι ανέδυε καταρχήν άρωμα νοσταλγίας. Θύμισε τις παλιές καλές εποχές της Βόννης, όταν στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα και στο Bad Godesberg κυκλοφορούσαν οι μαύρες λιμουζίνες αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μια τέτοια μαύρη λιμουζίνα έφερε και την Άγκελα Μέρκελ έξω από τη Stadthalle. Την περίμεναν 300 ενθουσιώδεις οπαδοί του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU και φυσικά όλοι οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες, από την πιο μικρή οργάνωση μέχρι τον κεντρικό υποψήφιο του CDU, τον 56χρονο Άρμιν Λάσετ. Η καλή χημεία μεταξύ των δύο πολιτικών φάνηκε από τη χειραψία, το χαμόγελο και την κίνησή τους μπαίνοντας μαζί στο χολ της αίθουσας, όπου παιδιά από το διεθνές σχολείο της Βόννης έπαιξαν την "Ωδή στη Χαρά", από την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Η μουσική υπόκρουση άλλαξε δραστικά, όταν η καγκελάριος μπήκε στην κεντρική αίθουσα υπό τους ήχους της ποπ-επιτυχίας του Αντρέα Μπουράνι «Στην υγειά μας», που έχει συνδεθεί με την πανηγυρική είσοδο στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, της πρωταθλήτριας κόσμου Γερμανίας στο Μουντιάλ 2014. Η γνωστή για την αγάπη της στο ποδόσφαιρο καγκελάριος ανταπέδιδε χαμόγελα, έσφιγγε χέρια, χαιρετούσε τους 800 παρόντες στην αίθουσα με το ίδιο γαλάζιο-γκρι σακάκι της που φορούσε από το πρωί σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Ρηνανία Βεστφαλία.

Προσφυγικό

Ακούγοντας κανείς την Μέρκελ να μιλά πάνω στη σκηνή μπροστά από το πελώριο πορτρέτο του Λάσετ ξεχνούσε προς στιγμή ότι είναι η ίδια «ισχυρά κυρία» της ΕΕ που διαχειρίζεται την τύχη της ευρωζώνης, της Ουκρανίας, των ρωσο-ευρωπαϊκών σχέσεων, που προεδρεύει σε συναντήσεις κορυφής με κυρίαρχο το ανδρικό φύλο και που ο λόγος της έχει ειδικό βάρος και σε άλλες ηπείρους. Το ελληνικό ζήτημα ξεχάστηκε, όπως τα προβλήματα με την Τουρκία και τον φυλακισμένο τουρκικής καταγωγής γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιτσέλ ή το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Το μόνο διεθνές θέμα που έθιξε για αυτονόητους λόγους ήταν η προσφυγική κρίση επαινώντας την εθελοντική προσφορά των συμπατριωτών της. Για να περιγράψει στη συνέχεια μια σύντομη στιχομυθία της με ένα Σύρο πρόσφυγα που της είπε σε άψογα γερμανικά ότι η πιο αγαπημένη του λέξη είναι «έξω φρενών» για να περιγράψει τους δαιδάλους της γερμανικής γραφειοκρατίας.

Αλλά οι προσωπικές μαρτυρίες σταμάτησαν εκεί. «Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που σημαίνει ότι όσοι από αυτούς που έκαναν αίτηση για άσυλο, δεν τους δοθεί καθεστώς προσωρινής παραμονής πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γυρίσουν στο σπίτι τους, και όσοι μείνουν θα πρέπει να ενσωματωθούν, να σέβονται τους νόμους, να μάθουν τη γλώσσα, ειδάλλως δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί».

Χρέος και εσωτερική ασφάλεια

Με αφορμή το προσφυγικό η καγκελάριος κατακεραύνωσε και την τοπική πρωθυπουργό του κρατιδίου από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Χανελόρε Κράφτ, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Ρολφ Γέγκερ, για τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς 2016 στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας. «Η αστυνομική διεύθυνση απέτυχε παταγωδώς εκείνη τη νύχτα, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι πρόκειται για σούπερ υπουργό» διαμαρτυρήθηκε εκφράζοντας απορία, γιατί η Κραφτ δεν του ζήτησε να παραιτηθεί. Αλλά και στο θέμα εσωτερικής ασφάλειας «μηδένισε» τις επιδόσεις της Χανελόρε Κραφτ. «Δεν είναι δυνατόν το 38% των διαρρήξεων στη Γερμανία να συμβαίνει στη Ρηνανία Βεστφαλία», είπε.

Η γνωστή αδυναμία της καγκελαρίου για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας βρήκε επίσης πεδίο έκφρασης πάνω στην σκηνή της αίθουσας στο Bad Godesberg. «Η Ρηνανία Βεστφαλία έχει δημιουργήσει περισσότερα χρέη από όλα τα ομόσπονδα κρατίδια μαζί, κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι πρέπει να αλλάξει» τόνισε καταχειροκροτούμενη από τους παρισταμένους.

«Παραμένει προσγειωμένη»

Η Μέρκελ ξέρει ότι η τοπική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι κρίσιμη και για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο των 12 εκ. ψηφοφόρων θα αποτυπωθούν με ακρίβεια οι κομματικοί συσχετισμοί. Οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες, γι' αυτό και η καγκελάριος ζητά τη συμμετοχή όλων στις εκλογές και ψήφο στο κόμμα της και μόνο. Η νίκη για τον Άρμιν Λάσετ, τον πιστό της κομματικό συνοδοιπόρο, μοιάζει πολύ κοντινή. Το τονίζει κουνώντας το χέρι για να γίνει πιο πειστική. Η Μέρκελ σε προεκλογικό οίστρο, η Μέρκελ «χαρισματική με προσήλωση στο στόχο» για ορισμένους που ρωτήσαμε, «περσινά ξινά σταφύλια» για άλλους. Αλλά ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να φύγει. «Παρά τα σχεδόν 12 χρόνια στην εξουσία η καγκελάριός μας παραμένει πολύ προσγειωμένη, μια καταπληκτική ιδιότητα ενός καταπληκτικού χαρακτήρα, γι αυτόν την χρειαζόμαστε για άλλα 4 χρόνια» είναι το συμπέρασμα του ελληνικής καταγωγής Χρήστου Κατζίδη, που διεκδικεί μια θέση στο τοπικό κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ.

Η μαύρη λιμουζίνα την περιμένει για την επόμενη προεκλογική εμφάνιση στο Βάλντμπρελ. Ελάχιστα λεπτά της απομένουν. Της προσφέρουν ως δώρο ένα καλάθι με προϊόντα της περιοχής για να της θυμίσουν τα πρώτα της βήματα στη Βόννη, όταν ξεκίνησε ως υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ. Και αμέσως μετά εξαφανίζεται με τους σωματοφύλακές της από την πίσω πόρτα υπό τους ήχους του "Ροζ Πάνθηρα" από τη Big Band του γυμνασίου Aloisius της Βόννης…

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ