Γερμανοί πολιτικοί ζητούν την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου. Η υπόθεση έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας. Κινητικότητα στην υπόθεση υπονοεί ο Γιλντιρίμ.365 ημέρες έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία παραμένει ο τουρκικής καταγωγής γερμανός ανταποκριτής της εφημερίδας die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ. Ένα χρόνο χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Γερμανοί πολιτικοί ζητούν από την Άγκυρα να τον αφήσει ελεύθερο, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μάλιστα σε χθεσινοβραδινή δήλωσή του αναφέρει ότι η περίπτωση Γιουτζέλ στέκεται το μεγαλύτερο εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Διαλύθηκε η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη»

«Όποιος ασχολείται με θέματα δικαιοσύνης γνωρίζει καλά ότι η Τουρκία δεν έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη», τονίζει ο Κρίστιαν Μπράκελ, επικεφαλής του ιδρύματος Heinrich-Böll στην Κωνσταντινούπολη. «Υπήρχαν πάντα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά από το αποτυχημένο πραξικόπημα και την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διαλύθηκε εντελώς». Στην απόφαση για προσωρινή κράτηση αναφέρεται η κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης του λαού σε βία. Ως παράδειγμα, γίνεται αναφορά σε 8 δημοσιευμένα άρθρα του Γιουτζέλ, στην εφημερίδα die Welt.

Στο νέο του βιβλίο, μια ανθολογία από άρθρα που έγραψε τα τελευταία 13 χρόνια και που θα παρουσιαστεί απόψε στο Βερολίνο, μπορεί να διαβάσει κανείς δύο από αυτά. Το πρώτο είναι μια συνέντευξη με τον υπαρχηγό του PKK, ο οποίος παραδέχεται ότι «ναι, έγιναν εσωτερικές εκτελέσεις» και το δεύτερο με τον τίτλο «Ο Πραξικοπηματίας» αφορά τον Ερντογάν και το πώς κατόρθωσε να ενισχύσει τη δύναμή του. Η εκδότρια του βιβλίου Ντόρις Ακράπ, δημοσιογράφος της εφημερίδας TAZ και φίλη του Γιουτζέλ, γράφει στον πρόλογο ότι «σε άλλες χώρες για τέτοια κείμενα οι δημοσιογράφοι παίρνουν βραβεία αλλά στη σημερινή Τουρκία πηγαίνουν φυλακή».

«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη»

Εκτός από τον Γιουτζέλ στις φυλακές βρίσκονταν κι άλλοι 28 γερμανοί πολίτες. Στο μεταξύ οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, εκτός από έξι εξ αυτών. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ αυτών απελευθερώθηκαν ο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντερ και η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Μεσάλε Τόλου.

Εν όψει της αυριανής συνάντησής του στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ωστόσο ότι την απόφαση θα λάβει η δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση. Ο Κρίστιαν Μπράκελ υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων του Βερολίνου με την Άγκυρα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει κάτω από οιοσδήποτε όρους και υπό το πρίσμα μόνο οικονομικών συμφερόντων.

«Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη, θα πρέπει πού και πού να το θυμίζουμε, γιατί ξεχνιέται καμιά φορά στην Τουρκία», λέει ο Κρ΄. Μπράκελ. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια σταθερή Τουρκία, μια Τουρκία που ενδιαφέρεται να μην φεύγουν Τούρκοι και να βρίσκουν καταφύγιο στη Γερμανία. «Μια Τουρκία, αξιόπιστος εταίρος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Αντρέα Γκρουνάου, DW/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ