Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η είδηση στην Ελλάδα, ότι πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο τομέας της ύδρευσης και αποχέτευσης. Η πρόθεση να πωληθεί σε ιδιώτες, ως πρώτο βήμα, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) βρίσκει αντίθετη την συντριπτική πλειονότητα των δημοτών της συμπρωτεύουσας, που φοβούνται, ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την στυγνή εκμετάλλευση του φυσικού αυτού αγαθού από μεγάλα εντόπια και ξένα συμφέροντα και για μεγάλες ανατιμήσεις του νερού και των λοιπών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το ζήτημα αυτό αρχίζει να απασχολεί και τον διεθνή τύπο, επειδή δεν αφορά μόνο την χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποχρεώνονται με σχετική οδηγία της Ε.Ε. να προχωρήσουν σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Πιλοτική η πώληση της ΕΥΑΘ

Η πώληση της ΕΥΑΘ θα λειτουργήσει, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας “Wiener Zeitung”, ως πιλοτικό πρόγραμμα για την ιδιωτικοποίηση της πολύ μεγαλύτερης ΕΥΔΑΠ, που πρέπει να είναι αναμενόμενη, μετά και την έκδοση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Ιανουάριο. Ανάλογα αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν και άλλες ελληνικές κρατικές και δημοτικές εταιρείες αυτού του τομέα. Ήδη η οδηγία αυτή αντιμετωπίζεται με καχυποψία και προβληματισμό σε πολλές Κοινοτικές χώρες, ενώ στην Αυστρία έχει τοποθετηθεί αντίθετα στην οδηγία αυτή όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, οι επικριτές της αμφιλεγόμενης οδηγίας, για την οποία καλείται να ψηφίσει τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την καταγγέλλουν ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης από την «πίσω πόρτα», κάτι που απορρίπτει ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ. Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Γεωργίας, Φραντς Φίσλερ, που υποστηρίζει, ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού ή ξεπούλημά του σε κάποιον, αλλά για παραχωρήσεις, όπως ήδη γίνεται από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πολλούς τομείς, όπως π.χ. στην διαχείριση απορριμμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με την “Wiener Zeitung”, οι αντίπαλοι της ιδιωτικοποίησης επισημαίνουν το γεγονός, ότι ακριβώς στην κλονιζόμενη από την κρίση Ελλάδα επιχειρείται να γίνει αρχικά αυτό το πείραμα και βάσει των αποτελεσμάτων του να εφαρμοστεί μετά  και σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ετοιμάζονται οργανωμένες κινητοποιήσεις

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της ΕΥΑΘ

– της οποίας η αξία στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 218 εκατομμύρια ευρώ – το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Προς πώληση θα διατεθεί το 51% των μετοχών της, ενώ το μερίδιο του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σήμερα στο 74,02%.
Όμως τα σχέδια αυτά προκαλούν ήδη την έντονη λαϊκή αντίδραση στην χώρα μας, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές οργανώσεις πολιτών προετοιμάζονται για μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της εφαρμογής τους. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει, ότι «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό» και καλεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης σε κινητοποίηση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, προειδοποιώντας, πως «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί προσεχώς από την κυβέρνηση, θα είναι εξαιρετικά βραχύβια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ