Τα δύο μεγάλα κόμματα, Χριστιανική Ένωση και Σοσιαλδημοκρατικό, προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνάντηση της Πέμπτης ενώπιον του προέδρου της Γερμανίας. Το SPD ζητά δεσμεύσεις σε θέματα Ευρώπης και φορολογίας.Δυόμισι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό. Σε ρόλο-κλειδί ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεκίνησε νέο γύρο διερευνητικών προσκαλώντας στο προεδρικό Μέγαρο τους επικεφαλής των Κ.Ο. από τους Πράσινος, τους Χριστιανοδημοκράτες και του κόμματος η Αριστερά. Ζυμώσεις συνεχίζονται και σε επίπεδο κομμάτων. Το πρωί συνεδριάζουν τα προεδρεία του CDU και των Πρασίνων.

Σουλτς: «Δεν επιδιώκω τίποτα»

Με χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη Πέμπτη, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού θα διερευνήσουν για πρώτη φορά τα περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας, στελέχη της Χριστιανική Ένωσης CDU/CSU και Σοσιαλδημοκράτες είχαν ένα εξαιρετικά έντονο Σαββατοκύριακο. Εξ ονόματος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πίεσε για έναν όσο το δυνατόν πιο γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης απορρίπτοντας και πάλι την προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εμφανίστηκε διατεθειμένο να συζητήσει το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, όχι όμως με κάθε κόστος.

Ήδη από χθες ηγετικά στελέχη του άρχισαν να αρθρώνουν προϋποθέσεις πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο διάλογος σε επίπεδο αρχηγών, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς προκάλεσε σύγχυση με τις δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine της Κυριακής. «Δεν επιδιώκω μεγάλο συνασπισμό, ούτε κυβέρνηση μειοψηφίας, ούτε νέες εκλογές. Δεν επιδιώκω τίποτα. Αυτό που επιδιώκω είναι να συζητήσουμε δρόμους, που είναι οι καλύτεροι για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων κάθε μέρα και καλύτερη» δήλωσε ο πρόεδρος του SPD εννοώντας όλα και τίποτα μαζί.

Ευρώπη και φορολογικό

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αποκρυσταλλώνεται η βούληση έναρξης διαλόγου με το Σοσιαλδημοκρατικό και με κατάληξη το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Πάνω από 4 ώρες διήρκησε χθες βράδυ η συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος, στην οποία καταγράφηκε ευρεία συναίνεση και βεβαιότητα ότι «προτεραιότητα έχει η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων», όπως επιβεβαίωσε ο τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν, Ντάνιελ Γκίντερ, μετά το τέλος της συνάντησης. Ποια θέματα συζητήθηκαν; Σύμφωνα με τα λεγόμενα παρισταμένων ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το μέλλον της Ευρώπης. Η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η CDU πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν. Δεν είναι δυνατόν να λέει κανείς συνεχώς όχι στις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, φέρεται να είπε στους κομματικούς της συντρόφους.

Η ευρωπαϊκή πολιτική θεωρείται ένας από τους τομείς, στον οποίο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα ζητήσει από τον πιθανό εταίρο του συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά όχι μόνο. Ένας άλλος τομέας είναι η φορολογική πολιτική, η οποία κατά την αντίληψη των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να κινηθεί μέσα στο προεκλογικό πρότυπο του κόμματος. Το SPD ζητά κατάργηση μέχρι το 2020 του φόρου αλληλεγγύης στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ παράλληλα ζητά να αυξηθεί η φορολογία για τις μεγάλες περιουσίες. «Θα οδηγήσει σε ελαφρύνσεις ύψους 15 δις ευρώ», δηλώνει στέλεχος του κόμματος.

reuters, dpa, FAS / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ