(c) elliniki-gnomi

Σχεδόν 700.000 είναι οι Έλληνες πελάτες τους, που δελεάζονται από τα χαμηλά ασφάλιστρα, αλλά αγνοούν τον κίνδυνο εξαπάτησής τους.

 Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Πονοκέφαλο στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά προκαλεί η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα κάποιων ελληνικών και ξένων ασφαλιστικών εταιρειών με αμφισβητούμενη φερεγγυότητα. Οι εταιρείες αυτές, εκμεταλλευόμενες το ισχύον νομικό καθεστώς, προσφέρουν φθηνή ασφάλιση, κυρίως σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη η παροχή των υπηρεσιών τους, βάσει των συμβολαίων τους και του ισχύοντος νόμου.

Οι εταιρείες αυτές, εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση, δελεάζουν τους κατόχους οχημάτων με πολύ φθηνές προσφορές ασφάλισης, που φθάνουν να είναι χαμηλότερες έως και κατά 50% από τις αντίστοιχες άλλων «καθιερωμένων» μεγάλων ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών. Έτσι αποκτούν εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες στην Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται, ότι 700.000 περίπου ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο πελατολόγιό τους, λόγω των πολύ χαμηλών ασφαλίστρων, που σε μερικές περιπτώσεις δεν υπερβαίνουν τα 230 Ευρώ ετησίως.  Οι περισσότερες, όμως, από αυτές  έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και δεν μπορεί να εξακριβωθεί η αξιοπιστία τους από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ υπάρχουν πολλές αμφιβολίες, για το αν και κατά πόσο παρέχουν τις καλύψεις και τις απαραίτητες υπηρεσίες, όταν οι πελάτες τους τις χρειαστούν.
Μάλιστα, στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και μεγάλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων τονίζουν αυτόν τον κίνδυνο, που διατρέχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι την πρακτική της τιμολόγησης κάτω του κόστους εφαρμόζουν μερικές εγχώριες επιχειρήσεις αλλά κυρίως ξένες, που, αν και δραστηριοποιούνται με επιτυχία και στην Ελλάδα, έχουν την έδρα τους σε μικρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ πιο ελαστικούς όρους κρατικής εποπτείας. Οι τελευταίες, μάλιστα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μετά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και, το χειρότερο, δεν είναι εκ του νόμου εφικτό να εποπτευθούν και από τις εγχώριες ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για εταιρείες, όπως λένε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίες έχουν την έδρα τους στην Βουλγαρία, την Ρουμανία, το Γιβραλτάρ κ.α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ