Συνεχίζονται για έβδομη συνεχή μέρα οι ταραχές στη Β.Ιρλανδία που ξεκίνησαν από τους Ενωτικούς με τη συμμετοχή στο μεταξύ και των οπαδών της απόσχισης από το Λονδίνο.Συνεχίστηκαν οι βίαιες πορείες διαμαρτυρίας στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ χθες Πέμπτη το Μπέλφαστ έγινε πεδίο μάχης καθώς οι διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότωφ, πυροτεχνήματα αλλά και πέτρες προς τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία επιστράτευσε ακόμα και θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού, τις λεγόμενες «αύρες», ώστε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, πρακτική που έχει να χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 2015.

Οι εντάσεις που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή από τους «Ενωτικούς», τους υποστηρικτές δηλαδή της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες αφού στην κλιμακούμενη ένταση προστέθηκαν και ομάδες «Αποσχιστικών», των υποστηρικτών της σύνδεσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία και της ανεξαρτητοποίησης του νησιού από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έξαρση της βίας που ξεσπά στον απόηχο του Μπρέξιτ είχε ως αποτέλεσμα τον μέχρι τώρα τραυματισμό 55 αστυνομικών, ενός οδηγού λεωφορείου και ενός φωτορεπόρτερ και έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τη βρετανική και ιρλανδική πλευρά, αφού παρόμοιες εικόνες έχουν να εμφανιστούν για χρόνια στη χώρα.

Φόβοι ενόψει Σαββατοκύριακου

Μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες Πέμπτη ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Μάρτιν κάλεσαν τον κόσμο να ηρεμήσει, ενώ δεσμεύθηκαν ότι οι δύο χώρες θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Ιρλανδίας με κοινή της επιστολή καταδίκασε τα γεγονότα, ενώ ο εκπρόσωπος του Γουεστμίνστερ, Μπράντον Λούις, βρίσκεται ήδη στο Μπέλφαστ για να συντονίσει τις ενέργειες.

Το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των εμπλεκόμενων στα επεισόδια είναι ανήλικοι, ηλικίας ακόμα και 13 ετών, οδήγησε την Υπουργό Δικαιοσύνης της Βόρειας Ιρλανδίας Ναόμι Λονγκ να υποστηρίξει ότι οι νεαροί «συμμετέχοντες» παροτρύνονται από ενήλικες, κάτι που ισοδυναμεί με παιδική κακοποίηση. Ενώ και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας και αντιπρόεδρος του Sinn Fein, Μισέλ Ο’ Νιλ, ανέφερε ότι όσοι παίρνουν μέρος στα επεισόδια υποκινούνται από παραστρατιωτικές οργανώσεις «Ενωτικών».

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο Σαββατοκύριακο, επειδή πολλοί είναι εκείνοι στην επιρρεπή στις εσωτερικές συγκρούσεις Β. Ιρλανδία που φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί πριν καλά-καλά αρχίσει να εξομαλύνεται.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ