Ο γερμανός υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει «εικασίες» ελληνικό δημοσίευμα για σχέδιά του αναφορικά με το συνταξιοδοτικό. Πιστοποιεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα «πολύ λογικά σκεπτόμενη, πολύ αξιόπιστα».Με κατηγορηματικό τρόπο ο γερμανός υπουργός Οκονομικών Όλαφ Σολτς διέψευσε σημερινό (Δευτέρα) ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εισηγείται να μην περικοπούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων και να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle σε συνάντηση με τα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «το ρεπορτάζ είναι μόνο εικασίες» και ούτε αποτέλεσε θέμα στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βερολίνο. Όπως τόνισε, η συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα ήταν «πολύ καλή και εμπιστευτική». Δεδομένου ότι έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα του περιεχομένου της συζήτησης τους δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Πέραν αυτού είναι όμως της άποψης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί πολύ λογικά και πολύ έξυπνα.»

Σε μια δεύτερη ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για το πως θα διαθέτει το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση του συμφωνημένου πλεονάσματος ύψους 3,5%, ο κ. Σολτς απάντησε ως εξής: «Τα περιθώρια δράσης είναι κάπως μεγαλύτερα. Όμως δεν είναι και απεριόριστα, προπαντός λόγω του μεγέθους των προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Απαντώντας προηγουμένως σε άλλη ερώτηση ο Όλαφ Σολτς τόνισε πως είναι «πολύ ευχαριστημένος» που ολοκληρώθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα μελλοντικά θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης της στις κεφαλαιαγορές. «Είναι ξεκάθαρο», είπε ακόμη, «πως είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα», ειδικά ότι αφορά το πλεόνασμα επί του προϋπολογισμού.

«Έξυπνοι» χειρισμοί της Αθήνας

Με ικανοποίηση εκφράστηκε πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν καταγράφει ένα υψηλότερο πλεόνασμα «απ' ότι προβλεπόταν και αναμενόταν. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούνται περαιτέρω περιθώρια.» Με μια κατά την άποψη του «συντεταγμένη και έξυπνη διαδικασία» η ελληνική κυβέρνηση αναζήτησε το «διάλογο με την Κομισιόν» προκειμένου «να μην εφαρμόσει ένα τελευταίο μέτρο των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Εκφράζω ένα μεγάλο έπαινο για αυτή τη διαλογική προσέγγιση» της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε, «επειδή είναι πολύ έξυπνη.»

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς η Κομισίον εξετάζει αυτό το διάστημα τα στοιχεία του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε Αθήνα. Στη βάση της αξιολόγησης της Κομισιόν που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί το Eurogroup. «Αυτό που μπορεί αν ειπωθεί προς το παρών», δήλωσε συμπερασματικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση «τα έχει κάνει όλα πολύ καλά, πολύ λογικά σκεπτόμενη, πολύ αξιόπιστα και τα έχει προετοιμάσει σε διάλογο με την Κομισιόν. Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ